Prvi put grad Prijedor će učestvovati u Televizijskom programu Ritam Evrope.

Gradonačelnik Prijedora Dalibor Pavlović potpisao je ugovor i protokol o saradnji sa predstavnicima ovog programa o učešću djece i mladih iz grada na Sani na ovom prestižnom muzičkom takmičenju. U narednom periodu biće održane i audicije. Radio-elevizija Republike Srpske je starteški partner ovog muzičkog takmičenja.

Traganje za najboljim mladim izvođačima muzike, ali i plesačima bilo da je riječ o folkloru ili modernom plesu, počinje i u gradu na Sani. Do 15. marta biće održana i audicija. Djeca i mladi od 14 do 20 godina će imati priliku da pjevaju pesme na svim jezicima, ali i iz svih žanrova, dakle, ono što vole i ono u čemu su najbolji. A upravo najboljima biće dodijeljene pijesme iz zemalja Evrope i EU.

– Folkloraši treba da se predstave folklornim plesom, djeca koja plešu moderne plesove i balet ili klubovi koji bi trebalo da se predstave sa svojim koreografijama. Dakle, mi samo tražimo da vidimo ono što oni već znaju a onda ćemo ih sa našim scenskim segmentima upotpunjavati, možda dati nove elemente i praviti od njih proizvod koji ćemo predstavljati kao Ritam Evrope – rekao je Igor Karadarević, direktor Televizijskog programa Ritam Evrope.

Takmičenje za djecu i mlade Ritam Evrope je osmišljeno u skladu sa Evropskom poveljom o učešću mladih u životu na opštinskom i regionalnom nivou, Bijeloj knjizi EU o mladima. Cilj događaja je promocija, razvoj, prepoznavanje i očuvanje mladih talenata u zemljama Evrope, promocija interkulturnih odnosa, tolerancije, rodne ravnopravnosti, poštovanja ljudskih prava, različitosti, saradnje i doživotnog učenja.

– Mislim da ćemo imati najveći do sada, rekordan broj učesnika u televizijskom prenosu. Naša ekipa će dolaziti jednom nedjeljno da radi obuku sve do septembra, sa odabranom djecom i omladinom grada Prijedora, a ukoliko grad pobijedi sljedeće godine će TV prenos biti odavde i region će vidjeti sve potencijale ovog grada – rekao je Karadarević.

Dogovor je postignut, ugovor potpisan, Prijedor je stao rame u rame sa najvećim prestonicama iz regiona koje su učesnice ovog televizijskog programa. Grad će u ovom prestižnom muzičkom takmičenju učestvovati u punom kapacitetu i pružiti sve raspoložive resurse, kako mladim Prijedorčanima koji će biti učesnici takmičenja tako i predstavnicima televizijskog programa Ritam Evrope, koji su zaduženi za ovaj veliki projekat.

– Naravno, ono što je najbitnije o svemu tome je da ćemo da predstavimo naše mlade talente, koji znaju da pjevaju i plešu. Najbitnije u svemu ovome je da se naši mladi ljudi pokažu i dokažu na ovako prestižnom takmičenju i medijima širom Evrope. Pokazaćemo ono najbolje što imamo od grada Prijedora a to su naša djeca, omladina od 14 do 20 godina – rekao je gradonačelnik Pavlović.

Pobjednik ovog televizijskog programa, putuje u zemlju čiju je pjesmu izvodio u finalnom takmičenju. Najgledaniji televizijski program u regionu Ritam Evrope je One night show, koji se prikazuje jednom godišnje a biće prikazan i na programu Radio-televizije Republike Srpske.

Autor: RTRS