Tužilaštvo BiH podiglo je danas novu optužnicu protiv direktora Obavještajno-bezbjednosne agencije BiH Osmana Mehmedagića, ministra bezbjednosti u Savjetu ministara Selme Cikotića i savjetnika direktora OBA Muriza Druškića, potvrđeno je Srni u Tužilaštvu BiH.

Riječ je o novoj optužnici u aferi “Bezbjednosne provjere” koju je krajem prošle godine odbio da potvrdi Sud BiH.

– Tužilaštvo BiH je nakon vraćanja predmeta u fazu istrage u predmetu protiv Mehmedagića, Cikotića i Druškića preduzelo dodatne istražne radnje, nakon čega je 17. februara ponovo podiglo optužnicu protiv navedenih lica i uputilo je Sudu BiH – rekao je Srni portparol Tužilaštva BiH Boris Grubešić.

Tužilaštvo BiH Mehmedagića, Cikotića i Druškića, koji je, osim funkcije savjetnika generalnog direktora OBA, i član Komisije Savjeta ministara za odlučivanje po žalbama u predmetima bezbjednosnih provjera, tereti da su počinili krivično djelo zloupotreba položaja ili ovlaštenja.

Oni su optuženi u aferi koja se odnosi na malverzacije u vezi sa imenovanjem članova Komisije za drugostepeno rješavanje postupka bezbjednosnih provjera za policijske i državne službenike.

Ovo je nova optužnica protiv Mehmedagića, a optuženoj trojci stavljeno je na teret krivično djelo zloupotreba položaja ili ovlaštenja u vezi sa nezakonitim imenovanjem i učestvovanjem u radu Drugostepene komisije, što je izazvalo stvaranje opšte pravne nesigurnosti za postupanje u predmetima bezbjednosnih provjera.

Istraga je pokrenuta na osnovu krivične prijave koju su podnijeli pojedini policijski i državni službenici Agencije za istrage i zaštitu /Sipa/ BiH i Tužilaštva BiH.

Mehmedagiću se već sudi u Sudu BiH u aferi “BH pošta” zbog nezakonitog izuzimanja video-snimka iz ove institucije.

Autor: SRNA/RTRS