Božana (34) i Miladin Rendić (40) iz Donje Marićke kod Prijedora ponosni su roditelji dvije kćerke i tri sina.

Najstariji sin Aleksa ima 12 godina, kćerka Nikolina 11, Mihajlu je devet, Bojani šest, dok najmlađi Pavle ima pet godina.

Život na selu s petoro male djece veliki je izazov, ali i sreća za Rendiće. Najviše obaveza ima stub porodice, majka Božana. Ne brine ona samo o petoro mališana. Njene ruke na porodičnom imanju hrane i tri krave, 20-ak ovaca, svinje i kokoši. Sije i baštu, te uzgaja povrće u dva plastenika.

– Moji poslovi počinju u šest ujutru, a ako uveče u 10 legnem, to je super. Djeca mi pomažu, ali ima nešto što oni ne mogu. Donesu mi drva, operu suđe, usisaju – priča Božana.

FOTO: USTUPLJENA FOTOGRAFIJA
FOTO: USTUPLJENA FOTOGRAFIJA

Od petoro djece četiri su školarca koje Božana svaki dan vozi u osam časova u područnu školu u Rakelićima. Po prvačića Bojanu ide u pola 10, a potom u 11 po ostala tri svoja školarca.

– Kada dođu iz škole urade zadaću. Ko bude najbolji bira igru koju ćemo igrati, recimo “Ne ljuti se, čovječe” ili “triku”. Onaj ko pobijedi dobija pravo da bira jedan crtani film za gledanje. Trudimo se da ih uključimo u sve obaveze i da kao porodica funkcionišemo – kaže ona.

Ponosna je što su njeni školarci uspješni učenici i što je dobila pohvalu učiteljice i direktora škole za izvršene zadatke tokom onlajn nastave.

FOTO: USTUPLJENA FOTOGRAFIJA
FOTO: USTUPLJENA FOTOGRAFIJA

Božana je iz porodice sa četvoro djece, ali priznaje da nije maštala o tome da i ona ima veći broj djece.

– Kada smo se uzeli Miladin je govorio da želi više djece, ja sam govorila da nema ništa od toga, ali on je “pobijedio” – kaže mlada majka uz osmijeh.

Miladin priča da je oduvijek maštao da ima veliku porodicu, jer mu je u djetinjstvu, pored dvije rođene sestre, nedostajalo da ima brata.

Za svoju suprugu Miladin kaže da je vesela i komunikativna. Priznaje da ona ima više obaveza, jer je on prije godinu i po zaposlen u prijedorskoj „Elektrodistribuciji“ kao monter.

FOTO: USTUPLJENA FOTOGRAFIJA
FOTO: USTUPLJENA FOTOGRAFIJA

A zaposlen je tako što je Božana na saboru u Velikom Plančištu srpskom članu Predsjedništva BiH Miloradu Dodiku rekla da nijedno od njih ne radi. Nakon par dana dobio je posao. Prethodno je radio kao konobar 19 godina, ali je imao samo četiri mjeseca radnog staža. Nastoji da Božani pomogne što više nakon povratka s posla, jer bez poljoprivrede ne bi uspijevali da se prehrane samo od njegove plate.

– Ponekad mi se supruga požali da ima previše obaveza, ali ja je tješim i dajem joj pozitivnu energiju. Tako i ona mene tješi kada ja imam težak period i daje mi energiju, a to je ono šta nam je potrebno svakog dana – ističe Miladin.

Višečlanim porodicama je potrebna i veća finansijska pomoć države, jer, kako kaže Miladin, valja petoro djece obući i opremiti za školu.

FOTO: USTUPLJENA FOTOGRAFIJA
FOTO: USTUPLJENA FOTOGRAFIJA

– Država za to ima slab osjećaj. Većinom porodice s više djece smatraju porodicama drugog reda, jer često razmišljaju „ako se ovaj u ovakvoj situaciji odlučio da ima više djece, on nije normalan“. Supruga i ja ne smatramo da pravimo sirotinju; mi radimo samo za njih, ne trošimo na gluposti, radimo mnogo, ali izdržaćemo. Samo da nas zdravlje posluži, izvešćemo djecu na pravi put – poručuje on.

Apeluje na vlast da asfaltira 300 metara makadama prema zaseoku Rendići. Nada se da će uz pomoć donatora opremiti igralište za djecu u ulici, jer ih tu ima 17, a još troje su na putu. Zato želi da njihova ulica dobije naziv Ulica sreće.

BALIRKA I MUZILICA

Kada bi birao šta mu je najpotrebnije za život na selu, kaže da je to balirka za sijeno koje prikuplja sa 40 dunuma zemlje. Mašta i o muzilici za krave, jer bi to mnogo rasteretilo njegovu Božanu od brojnih obaveza. Nada se da će nadležni barem kroz nabavku poljoprivredne mehanizacije pomoći, jer zahvaljujući njima selo nije pusto.

Miladin Rendić kaže da ne želi napustiti svoj rodni kraj Donju Marićku. Međutim, zbog teške ekonomske situacije i loše infrastrukture veliki broj ljudi odlazi iz sela.

– Kažu da je Marićka, koja se sastoji od Donje, Gornje i Srednje Marićke, najveće selo u BiH. U našem mjestu, Donja Marićka, ostalo je nas pet muškara od 18 do 50 godina, a bilo je oko 100. Svi jedva čekaju da odu odavde. Ja još gajim nadu za našu zemlju, za koju su preci ratovali i davali krv. Volio bih da i moja djeca ostanu ovdje – priča on.

Izvor: Srpskainfo