Ministar za naučnotehnološki razvoj, visoko obrazovanje i informaciono društvo Srđan Rajčević istakao je da će Republika Srpska pružiti odlučan odgovor na sve negativne pojave u oblasti visokog obrazovanja.

Rajčević je naglasio da će Ministarstvo kontrolisati izdavanje diploma, rad i angažman nastavnika i saradnika, ispunjenost uslova za obavljanje djelatnosti, dok će poseban akcent biti saradnja sa nadležnim organima u Brčko distriktu i Federaciji BiH.

– Uočeno je da saradnja inspekcija nije na zadovoljavajućem nivou, a to je preduslov da bi operativno djelovali po ovim pitanjima – rekao je Rajčević nakon prvog sastanka Komisije za borbu protiv negativnih pojava u visokom obrazovanju u Republici Srpskoj, održanom danas u prostorijama Ministarstva.

Sastanku su, osim predstavnika ovog ministarstva, prisustvovali i oni iz Ministarstva unutrašnjih poslova, Republičke uprave za inspekcijske poslove i Agencije za visoko obrazovanje Republike Srpske.

– Ovo je početak kraja priče o lažnim diplomama i svega što se u oblasti visokog obrazovanja u Srpskoj pojavljuje u negativnom kontekstu. Pozivam kolege u FBiH i Brčko distriktu da uložimo zajedničke napore kako bi se obračunali sa mešetarima koji zarad profita ili druge vrste interesa uništavaju sadašnje i buduće generacije – naglasio je Rajčević.

Dogovoreno je da će Agencija za visoko obrazovanje na sljedećem sastanku Komisije, planiranom 25. februara, predložiti kriterijume i parametre za uvođenje sistema rangiranja kvaliteta visokoškolskih ustanova u Republici Srpskoj.

Ova rang-lista će služiti kao orijentir poslodavcima u javnom i realnom sektoru prilikom zapošljavanja, a u skladu sa najboljom evropskom i svjetskom praksom, saopšteno je iz resornog ministarstva.

U saopštenju se navodi da će republička prosvjetna inspekcija predložiti akcioni plan sveobuhvatne kontrole rada visokoškolskih ustanova.

Komisija će nakon izvršene kontrole rada svih visokoškolskih ustanova Vladi Republike Srpske predočiti nalaze inspekcije sa prijedlozima daljeg postupanja u odnosu na eventualne uočene nedostatke.

Ministarstvo za naučnotehnološki razvoj, visoko obrazovanje i informaciono društvo će pristupiti reviziji Registra visokoškolskih ustanova sa fokusom na status zaposlenih nastavnika i saradnika.

Autor: SRNA/RTRS