Tridesetsedmogodišnji Dervenćanin koji živi i radi u Austriji ponudio je da umjesto Dubičanina Nikole Zlojutra plati kaznu od 500 KM izrečenu zbog prodaje rakije, dok je Nikola odlučio da taj novac daruje dvojici drugih domaćina, kojima je pomoć potrebna, a kažnjeni su po istom osnovu, pišu “Nezavisne”.

Dervenćanin se iz Beča mailom obratio redakciji “Nezavisnih” te poručio da bi htio da plati Nikolinu kaznu, što je Zlojutra oduševilo, s tim što je odlučio da donaciju preusmjeri na dvije adrese – jednom, zbog rakije kažnjenom sugrađaninu te ratnom vojnom invalidu iz Novog Grada.

“Odrastao sam u Derventi, ali već godinama živim i radim u Beču. Pročitao sam priču ‘Nezavisnih novina’ i odlučio da ponudim pomoć domaćinu iz Kozarske Dubice koji je kažnjen. Donio sam takvu odluku – kad god mogu, pomognem drugima, onoliko koliko mi to mogućnosti dozvole”, rekao je za “Nezavisne” ovaj humani Dervenćanin, koji je želio da mu ne navodimo ime.

Na opasku da je Zlojutro ipak odlučio novac da preusmjeri dvojici domaćina koji su takođe kažnjeni zbog prodaje rakije, Dervenćanin se složio s takvim epilogom.

“Ostaću u kontaktu sa Nikolom te mu uplatiti novac, a on neka ga proslijedi tim ljudima”, naveo je ovaj Dervenćanin.

Zlojutro ističe da je oduševljen postupkom naših ljudi iz dijaspore, odnosno što su voljni da pomognu u situaciji kao što je ova.

Naglasio je da je bez razmišljanja odlučio da novac koji će uplatiti Dervenćanin sa adresom u Beču proslijedi dvojici domaćina na “jednake časti” – po 250 maraka.

Zlojutro je, podsjetimo, kažnjen prije nekoliko dana, kada mu je, kako kaže, došao nepoznat čovjek pred kućna vrata i rekao mu da hoće da kupi rakiju.

Iz Inspektorata Srpske su, podsjetimo, naveli da građanima u Republici Srpskoj zakonom nije zabranjeno da za vlastite potrebe proizvode alkoholna pića, poput rakije, ali jeste da ih stavljaju u promet i prodaju.

Izvor: Banjaluka.net