Kancelarija visokog predstavnika u BiH postala je advokatska kancelarija nekih bošnjačkih političkih partija, a funkcija visokog predstavnika dugi niz godina nije faktor rješavanja problema, ocijenio je predsjedavajući Savjeta ministara Zoran Tegeltija.

Tegeltija je naglasio da se iz OHR-a često kreiraju zakonska rješenja koja odgovaraju samo jednoj strani.

– Egzibicije visokog predstavnika Valentina Incka sada, na odlasku, te njegove prijetnje sankcijama, nametanje zakonskih rješenja, samo su još jedna potvrda da ta institucija nema više šta da radi u BiH. Potrebno je da ode i da se prestane sa očekivanjima kako će visoki predstavnik ili predsjednik neke druge države nametnuti rješenje u BiH – rekao je Tegltija.

On je podsjetio da visoki predstavnik nije mogao uticati ni na jednu odluku koja je bila prihvaćena svugdje u BiH.

– Volio bih znati šta je visoki predstavnik blokirao? Koju odluku je donio? Nema odluke koje mogu da se sjetim, osim ovo sada da li se u Mostaru glasa javno ili tajno – rekao je Tegeltija za Večernji list, izdanje za BiH.

On smatra da bi bilo dobro da novi visoki predstavnik, ako dođe u BiH, bude neko sa više autoriteta, nego što sada ima Incko.

Tegeltija je rekao da je evidentno da su u političkom Sarajevu ogromna očekivanja za dramatičnu promjenu spoljne politike zbog dešavanja u Americi, ali da je jasno da toga neće biti.

– Mogu da razumijem da se u BiH posveti velika pažnja biranju predsjednika u susjednoj državi, ali da se toliko pažnje posveti pažnje izboru predsjednika SAD, to je za mene nerazumno – dodao je Tegeltija.

Tegeltija smatra da će dolaskom Džozefa Bajdena na mjesto američkog predsjednika biti više retorike, više takozvanih nezavisnih eksperata, koje plaćaju razni lobiji, da bi slali poruke šta je potrebno BiH.

– Sjede ljudi tamo po nekim univerzitetima, dobro budu plaćeni od lobista i oni sada nama trebaju da objasne kako se trebaju ukinuti entiteti i kantoni – rekao je Tegeltija i poručio da do toga neće doći, jer ustavne promjene, koje će zaživjeti u BiH, ne mogu ići na štetu bilo koga u BiH.

Autor: SRNA/RTRS