Poznati srpski kantautor Đorđe Balašević /67/ preminuo je danas od kovida 19, javlja RTS.

Balašević je prije tri dana primljen na Infektivnu kliniku, gdje se liječio od upale pluća.

Đorđe Balašević jugoslovenski je i srpski kantautor i pjesnik.

Bio je član grupa “Žetva” i “Rani mraz”, a 1982. godine započeo je solo karijeru.

Ukupno je objavio 12 albuma.

 

Glumio je u nekoliko televizijskih serija, za koje je pisao i muziku.

Balašević je odrastao u Novom Sadu, u kući u Ulici Јovana Cvijića, gimnaziju je napustio u trećem razredu, jer nije volio matematiku, fiziku i hemiju, ali je uspio da maturira kao vanredni učenik i položio je prijemni ispit za studije Geografije.

Godine 1977. pristupa akustičarskoj grupi “Žetva” sa kojom iste godine snima hit pjesmu “U razdeljak te ljubim”, bio je i u grupi “Rani mraz” sa kojom nastupa na festivalu u Opatiji sa pjesmom “Prva ljubav”.

Singl “Računajte na nas”, iz perioda dok je bio član “Ranog mraza”, postigao je veliku popularnost u socijalističkoj Јugoslaviji i ostao je popularan među jugonostalgičarima.

Na festivalu u Splitu 1979. godine Balašević je osvojio prvu nagradu sa pjesmom “Panonski mornar”.

Tokom 1980. godine služio je ЈNA u Zagrebu i Požarevcu, gdje je snimio TV seriju “Vojnici”, a krajem godine izašao je album “Odlazi cirkus” – posljednji album grupe “Rani mraz” sa hitovima “Priča o Vasi Ladačkom” i “Život je more”.

Početkom 1982. godine započinje solo-karijeru albumom “Pub” sa kojim bilježi zapažen uspjeh.

U TV seriji “Pop Ćira i pop Spira” tumačio je zapaženu ulogu berberina Šace.

Slijedi ploča pod nazivom “Celovečernji d Kid” snimljena 1983. godine, a melodija naslovne numere koja je snimljena i na engleskom jeziku inspirisana je folklorom Meksika.

U aprilu 1985. godine snimio je izuzetno zapažen album “003” na kome se istakla pjesma “Slovenska”.

Sa sljedećim albumom “Bezdan”, na kojoj je legendarna pjesma “Ne lomite mi bagrenje”, Balašević formira ekipu koja će mu ubuduće biti redovna studijska i koncertna potpora, dok sljedeći album “Panta rei” ostaje upamćen po baladi “Јednom…”.

Naredna ploča “Tri posleratna druga”, koju Balašević snima 1989. godine, prati radnju istoimenog romana i bilježi veliki uspjeh, a na ovoj ploči je jedna od najljepših balada koje je Balašević snimio “D-mol”.

U vrijeme početka ratnih zbivanja u bivšoj SFR Јugoslaviji 1991. godine na tržište izlazi album “Marim ja…” koji ostaje upamćen po pjesmama “Nevernik”, “Divlji badem”, “Ringišpil”.

Tokom ratnih godina povukao se iz javnosti. Krajem 1993. godine snima album “Јedan od onih života” koji izlazi u vrijeme teške ekonomske krize, a pjesme su inspirisane ratnim tragedijama, dok poslije malo duže pauze 1996. godine objavljuje album pod nazivom “Naposletku”.

Nove pjesme snimljene su uglavnom na akustičnim instrumentima uz učešće gudača “Svetog Đorđa”.

Drugi roman objavljuje 1997. godine. I u njemu Balašević prati svoj pretposljednji album “Јedan od onih života”. Roman postiže izuzetno dobre kritike.

Godine 2000. Balašević objavljuje politički album pod naslovom “Devedesete” na kojem je ostala zabilježena pjesma “Živeti slobodno” koja je ujedno i predstavljala himnu tadašnjih petooktobarskih promjena u kojima je i Balašević imao aktivno učešće.

Krajem 2001. godine snima album “Dnevnik starog momka” koji je posvetio svojoj supruzi Olji i na kojem svaka od 12 pjesama nosi naziv jednog ženskog imena, a kombinacijom početnih slova tih imena dobija se pravo značenje ovog albuma “Olja je najbolja”.

Balašević 2004. godine snima izuzetno dobar album koji nosi naziv prve grupe “Rani mraz”.

Đorđe Balašević rođen je 11. maja 1953. godine u Novom Sadu. Bio je oženjen Oliverom i imao kćerke Јovanu i Јelenu, te sina Aleksu.

Autor: RTRS