Srebreničanka Nerma Halilović izjavila je novinarima da joj je, nakon njenog javnog medijskog protivljenja odluci da Bošnjaci bojkotuju izbore koju su donijeli lideri Inicijative “Moja adresa Srebrenica”, direktor bošnjačkog Memorijalnog centra u Potočarima Emir Suljagić prijetio i dao joj otkaz sa posla zbog te izjave.

Halilovićeva je profesor istorije i pri kraju studija za vaspitača predškolkog vaspitanja, a prethodno je završila dvije srednje škole i na listi je “Bošnjačkog pokreta” za odbornika u Skupštini opštine Srebrenica.

Ona kaže da je pod stresom i u šoku zbog doživljene neprijatnosti juče u Memorijalnom centru odakle je, kako kaže, faktički istjerana samo zato što je iznijela svoje mišljenje da je protiv bojkota izbora i da Bošnjaci treba da izađu na izbore.

– Emir Suljagić mi je rekao da ja ne mogu raditi u Memorijalnom centru, a davati izjave i baviti se politikom. Pitala sam zar nemam pravo iznijeti svoje mišljenje, moram li raditi pod torturom i da ja to neću – objašnjava Halilovićeva ističući da ju je istjerao napolje i da je nakon toga dobila mejl da je raskinut njen ugovor o radu u tom centru.

Ona ističe da ugovor nije naprečac raskinut zbog nedostatka sredstava već zbog slobodnog iznošenja mišljenja da je protiv bojkota izbora, koje se ne dopada Suljagiću.

Prema njenim riječima, raskidanje ugovora je nezakonito i lažno.

– Sramota me je gdje kosti moga oca leže – kaže ova djevojka.

Ona navodi da se Suljagić kabadahijski ponaša i takvo ponašanje je nedopustivo za jednog “intelektualca i rukovodioca”.

– Džaba mu titule i funkcije kada nema osnovne kulture, što treba da nauči od većine radnika u centru koji su pristojni, a ima manji broj onih koji imaju ponašanje slično njegovom – kaže Halilovićeva.

Ona ističe da mu je skrenula pažnju da se “nauči bontonu i da Memorijalni centar nije njegova babovina”.

Halilovićeva dodaje da su je neke radne kolege prozivale zašto se vozi sa Srbinom u taksiju i da treba da omogući bošnjačkom taksisti da zaradi.

Halilovićeva kaže da će izaći na izbore i poziva sve Bošnjake i građane Srebrenice da to učine i iskoriste svoje demokratsko pravo.

Autor: SRNA/RTRS