Dva dana uoči ponavljanja lokalnih izbora u Srebrenici, lome se koplja u bošnjačkom biračkom korpusu da li izaći na izbore ili ne. I dok koalicija “Moja adresa Srebrenica” predvođena Alijom Tabakovićem od juče zvanično bojkotuje izbore , predstavnici drugih političkih bošnjačkih stranaka pozivaju građane Srebrenice na birališta. Tenzije, otkazi zbog protivljenja bojkotu… Ko su “izdajnici”, a ko pravi Bošnjaci?

Nakon što je dala izjavu za našu televiziju i pozvala Bošnjake da izađu na izbore i iskoriste svoje građansko pravo, Nerma Halilović, sa liste Bošnjački pokret, dan poslije dobila je otkaz u Memorijalnom centru Potočari. Direktor Emir Suljagić joj je uručio rješenje, brutalno je izvrijeđao i izbacio iz Memorijalnog centra.

– Јa sam faktički istjerana, Samo zato što sam iznijela svoje mišljenje i pozvala i da Bošnjaci treba da izađu na izbore, Emir Suljagić mi je rekao marš napolje  – ističe Nerma Halilović.

Nije kaže zastrašena, Suljagića će prijaviti policiji. A građanima Srebrenice poručuje ponovo:

– Bošnjaci treba da izađu na izbore. Bojkot je glupost – dodala je Halilović.

Istu sudbinu doživljava i Bego Bektić, nosilac liste SDP-a ali i svi Bošnjaci u Srebrenici koji ne dijele isto mišljenje sa bojkotašima. Bektić je etiketu izdajnika bošnjačkog naroda dobio jer želi saradnju i suživot.

– Јa pozivam Bošnjake da izađu na izbore. Narod niko nije pitao  – ističe Bego Bektić, nosilac liste SDP-a.

Bektić dodaje da Alija Tabaković i Ćamil Duraković nikako ne mogu biti lideri bošnjačkog naroda, jer ih Bošnjaci neće.

– Neće ga jer je psovao borce Armije BIH. Pozivam SIPU da istraži porijeklo novca koji je uložen u izbore – dodao je Bektić.

Za načelnika Grujičića nema dileme, na sceni je nasilje nad svim Bošnjacima koji drugačije misle nego političko Sarajvo.

– Vidite i sami da svi oni su satanizovani, dobijaju otkaze. To je ta politika – rekao je Mladen Grujičić, načelnik opštine Srebrenica.

U Srebrenici su danas boravili i članovi rukovodstva Ujedinjene Srpske. Bezuslovno su podržali Mladena Grujičića, ali i upozorili da treba biti obazriv jer je bojkot podvala SDA.

– Nemojte nasjedati na njihove provokacije. Svi da izađu na izbore – naglasio je Stevandić.

Pravo glasa u nedjelju na ponovljenim lokalnim izborima ima ukupno 10.439 Srebreničana.

Autor: RTRS