Predsjednik SNSD-a Milorad Dodik izjavio je da će neko morati da odgovara za štetu koja je nastala zbog odluke Centralne izbore komisije BiH da se ponove izbori u Doboju i Srebrenici.

– Neki investitori, kada su čuli da se ovdje nešto dešava, već su počeli da se povlače, promišljaju ili da sačekaju sa investicijama. Izgubljeno je vrijeme koje nije trebalo da bude izgubljeno – rekao je Dodik.

On je za ATV istakao da je poslata loša slika da u Doboju i Srebrenici nešto ne štima, da škripi, što nije tačno.

Dodik je istakao da su u procesu ponavljanja izbora “asistirali” SDS i PDP.

– U pitanju je truli dogovor sa Bošnjacima – rekao je Dodik i dodao da su lideri SDS-a i PDP-a dogovorili sa liderom SDA Bakirom Izetbegovićem da se ponište izbori u Doboju i Srebrenici.

Dodik je istakao da su SDS i PDP mogli da učestvuju u srpskom nacionalnom projektu u Srebrenici, a onda su to prevarili i radili na tome da se ponište izbori.

– Vrhunac svega je činjenica da u ovim ponovljenim izborima niko od njih nije ni prišao Srebrenici da tamo animiraju ljude da Srbi dobiju načelnika i da se tamo nastavi raditi. Uopšte ih nije bilo tamo. To govori o njihovim pravim namjerama – rekao je Dodik.

On je istakao da se vidi strahovit pad SDS-a u proteklom periodu, koji će pod liderstvom Mirka Šarovića dovesti do toga da ova stranka postane marginalna politička skulptura.

Dodik je istakao da je briljantna pobjeda oba kandidata – za gradonačelnika Doboja Boris Јerinić i načelnika opštine Srebrenica Mladen Grujićić, te napomenuo da je Grujićić osvojio i više glasova nego na izborima u novembru.

On je naglasio da je ovo pobjeda projekata, što je bila politika SNSD-a, što veća integracija lokalne strukture sa republičkom vlašću, što se pokazalo veoma uspješnim i u Doboju i u Srebrenici.

Dodik je zahvalio svim aktivistima SNSD-a koji su učestvovali u ovom izbornom procesu, na koje je, kako je rekao, ponosan, dodajući da u Doboju nije bilo lako izdržati sve pritiske.

– SNSD će u Doboju širiti svoj uticaj i činiti da građani osjete sve benefite – dodao je Dodik i istakao da je ponosan na građane koji su izašli i glasali na ponovljenim izborima i podržali razvoj ovog grada.

Dodik je ponovio da je ovo bio pošten izborni proces i da treba da se stide svi oni koji su pokušali da prikažu da je to ranije bilo nešto spekulativno i lažno, da nije bilo pošteno.

Lider SNSD-a je naglasio da i Bošnjacima treba ponuditi učešće u vlasti u Srebrenici i u Doboju, da se obezbijedi lokalna atmosfera za projekte, a ne za sukobe.

– Sada se najbolje vidi da oni koji su uticali na to da se ponište izbori u Srebrenici i Doboju, da su najmanje dobro željeli tim lokalnim zajednicama – istakao je Dodik.

Prema njegovim riječima, svaki ulazak u vlast izdajničkih partija – PDP-a i SDS-a bilo bi veoma loše i dovelo bi do toga da Republika Srpska razmišlja o svom postojanju i održavanju.

Centralna izborna komisija BiH /CIK/ odlučila je da 21. februara budu ponovljeni lokalni izbori u Doboju i Srebrenici.

CIK BiH je 21. januara donio odluke o poništavanju izbora na 26 redovnih biračkih mjesta i dva biračka mjesta u odsustvu za nivo načelnika i Skupštine opštine Srebrenica, te poništavanje izbora na 89 redovnih biračkih mjesta za nivo gradonačelnika i Skupštine grada Doboj

Autor: SRNA/RTRS