Vjekoslav Maks Luburić bio je ustaški oficir. Bio je zapovednik logora Jasenovac i drugih logora smrti u NDH

Vjekoslav “Maks” Luburić je bio ustaški oficir i gotovo ceo rat zapovednik sistema koncentracionih logora među kojima je najveći koncentracioni logor Jasenovac. Zbog svoje umešanosti u brojne ratne zločine stekao je reputaciju najbrutalnijeg među ustaškim zapovednicima.

Pre rata Luburić je bio poznat kao običan kriminalac i kažnjavan je za razna krivična dela. Ime “Maks” Vjekoslav Luburić dobio je od svog dugogodišnjeg prijatelja Jure Francetića prilikom boravka u ustaškom kampu Janka Pusta.

“Zapovednik mesara”

Za Luburića, među ustašama opevanog kao “zapovednik svojih mesara”, čak je i ćerka Ante Pavelića, Višnja, malo pre smrti 2015. rekla da je bio “ludak, umno bolestan čovek, da uopše nije mogao da se kontroliše”.

Luburić je bio osnivač, a posle pogibije Mije Babića i komandant koncentracionih logora u NDH, a od kraja 1941. je zapovedao Ustaškom odbranom. Projektovao je sistem koncentracionih logora Jasenovac i praktično zapovedao logorskom mašinerijom smrti u NDH.

Wikipedia/United States Holocaust Memorial Museum

Maks Luburić sa nemačkim oficirom u koncentracionom logoru Stara Gradiška

Samo u dečjem logoru u Sisku umrlo je između 1.152 i 1.631 dece u jezivim uslovima. Nije se libio da strelja ni svoje. Krajem 1942. zbog divljanja ga je sam Pavelić jedva zaštitio od nacističkog generala fon Horstenaua koji je učinio sve što je mogao da ga strpa iza rešetaka. Iza Luburića je ostalo na desetine hiljada strelajnih, poklanih, raskomadanih civila svih dobi, vera, nacionalnosti, polova, doslovno reke krvi.

Ubijen na “svoj” način

Vjekoslava “Maksa” Luburića ubio je agent Udbe Ilija Stanić, inače sin jednog ustaše. Luburić je posle rata pobegao u Španiju, gde je uživao zaštitu fašističkog generala Franka, a Ilija Stanić bio je jedina osoba u koju je Luburić imao poverenja.

Jedne večeri, Stanić je Luburića drogirao praškom za spavanje u njegovoj vili u Španiji 20. aprila 1969, da bi mu potom maljem razbio glavu i ubio ga iz povike:

“Majku ti j**em ustašku! Ovako si ti maljem ubijao decu u Jasenovcu!”

Nemački posmatrači su ga okarakterisali kao “velikog sadistu” i “živčanog bolesnika”.

Početkom 1992. general Mirko Norac (koga i danas Hrvati veličaju) izrazio je divljenje Luburiću.

Hrvatski istoričar Vlado Vladić održao je 29. septembra 2018. godine na rimokatoličkom prioratu u Splitu promociju svoje knjige “Hrvatski vitez Vjekoslav Maks Luburić”.

printscreen

Podsećamo, istoričar Vladimir Dedijer procenio je broj žrtava Jasenovca na 700.000 do 1,2 miliona.

Marko Janketić kao Maks Luburić u filmu Dara iz Jasenovca

Glumac Marko Janketić u filmu Dara iz Jasenovca ostvario je zapaženu ulogu jednog od zapovednika logora – Vjekoslava “Maksa” Luburića.

– Pokušavao sam da nađem mogućnost da odbranim takvu osobu. Nije bilo lako, međutim, ja sam u jednom intervjuu već rekao da je to jako zanimljiv lik, pa su me razapeli i pitali kako zločinac može da bude zanimljiv, pa i Hitler je bio zanimljiv, i Staljin je bio zanimljiv kao i mnogi drugi… Prosto, radi se o čoveku koji je bio zadojen nekom mržnjom iz nacionalnog konteksta, koja meni nije bliska. Jednostavno, ja ne umem da razumem da neko nekog mrzi samo zato što je drugačije vere ili nacije i to je recimo bio najveći izazov za mene, da se u tom kontekstu bavim tom osobom i likom – objasnio je Marko Janketić.

printscreen

Marko Janketić kao Maks Luburić

Replika kompleksa Jasenovac je za potrebe snimanja napravljena u jednom mestu pored Sombora, donete su šine, parni voz i stvoren jedan potpuno autentičan ambijent koji je pomogao glumcima da se užive u svoje uloge.

– To je jedna vrsta glumačkog mazohizma, mi glumci smo poput nekih advokata kada branimo te likove koje tumačimo, da bismo bili što bliži istini. I moram priznati da to nije ni malo lako – ispričao je glumac i dodao da su ovakvi filmovi bitni zato što je potrebno da se svi kao pojedinci suoče sa zločinima koji su se desili nevinim ljudima, jer u suprotnom nećemo imati lepu budućnost.

printscreen

Marko Janketić kao Maks Luburić

Takođe, Janketić smatra da je veoma važno što film ima svetsku premijeru na RTS-u i što putem malih ekrana široki auditorijum ima priliku da ga vidi.

– Ova priča nije nikad ispričana kroz film ili pozorište i potrebno je da se ispriča. Užasno su mi vulgarne spekulacije u regionu, gde se o filmu priča, a da ga niko nije pogledao, niko nije video šta smo mi kao ekipa uradili i napravili. Hajde da pogledamo film prvo, pa onda možemo da kritikujemo ili pohvalimo – izjavio je glumac.

printscreen

Marko Janketić kao Maks Luburić
O filmu Dara iz Jasenovca

Radnja filma “Dara iz Jasenovca” dešava se tokom Drugog svetskog rata, u periodu posle hrvatsko- nemačke ofanzive na Kozari, kada lokalno stanovništvo završava u koncentracionim logorima. Među njima je i desetogodišnja Dara sa svojom majkom i dva brata. O sudbini oca ne znaju ništa. Užas koji će preživeti preko Jasenovca do logora Stara Gradiška učiniće da Dara odraste preko noći. Darinu majku i starijeg brata ubijaju, a smisao njenog života postaje da sačuva život mlađeg brata.

Mnoga deca iz logora Stara Gradiška odvođena su u domove širom Nezavisne Države Hrvatske ili smeštana po porodicama, ali je veliki broj dece ubijen ili preminuo od posledica izuzetno teških uslova života u logoru. Darina sudbina je sudbina jednog deteta Kozare i kroz nju je ispričana sudbina dece Jasenovca.

Pored Marka Janketića, u filmu igraju i Vuk Kostić, Igor Đorđević, Nataša Ninković, Biljana Čekić, Anja Stanić Ilić, Zlatan Vidović, Alisa Radaković, Petar Đurđević, Ana Lečić, Sandra Ljubojević, Jelena Mur, Nikolina Jelisavac, Tatjana Kecman…

Film Dara iz Jasenovca režirao je Predrag Gaga Antonijević, a scenario je napisala Nataša Drakulić.

Izvor: Informer