Zub vremena, nedavni zemljotres, ali i vremenske prilike, mraz pa toplo vrijeme, oštetili su fasadu i krov bivše “Mitrinovića” kuće. Prolazak pored nije bezbjedan, jer s objekta padaju komadi fasade i cigle.

Komad fasade pao je pored žene, koja je vozila dijete u kolicima, priča Vanja Bundalo radnica pekoteke „Galija“.

– Neki dan je palo i pored dječijih kolica, žena je prolazila pored, tako da ovo je katastrofa. Trebalo bi nešto riješiti… Ja sam jutros u pola šest došla na posao, tu je sve bilo puno komada fasade, to smo počistili, jer narod onda neće da uđe u radnje – priča Bundalo.

Prijedorski vatrogasci od četvrtka su intervenisali tri puta. Prvi put na poziv policije, u subotu na poziv vlasnika lokala, a bili su i jutros. Uklanjali su, kako objašnjava Radenko Petrić, komandir Jedinice za spasavanje u TVJ Prijedor, komade fasade i cigle koju su pali sa objekta. Kaže da se obrušava na tende, iznad poslovnih prostora i trotoar kojim prolaze pješaci. Više ne pomaže ni zaštitna mreža.

– Sigurno je da nije sigurno. S obzirom da je ova mreža već dotrajala, zub vremena je već uništio, a ogromni komadi padaju i usljed velike težine tih komada koji otpadaju mreža se para i cijepa – kaže Petrić.

S ovim problemom su upoznati u Gradskoj upravi, odnosno u Odjeljenju za saobraćaj, komunalne poslove i zaštitu životne sredine i imovinsko-stambene poslove. Dragoslav Kabić, vršilac dužnosti načelnika ovog odjeljenja kaže da ga je o tome da postoji problem vezan za zgradu u subotu obavijestila Teritorijalna vatrogasna jedinica.

– Obišao sam i lično tu lokalciju. Jutros smo dali nalog građevnskoj inspekciji da snimi stanje, da  vidi u kakvom su stanju ti objekti i da li je moguće njihovo  saniranje ili je potrebno izvršiti rušenje tog dijela. To će dati stručne službe i odjeljenja i Zavoda za izgradnju grada, nadam se u saradnji s građevinskom inspekcijom – kaže Kabić.

Prema informacijama kojima raspolaže, objašnjava da su poslovni prostori u vlasništvu grada, a stambeni dio u privatnom vlasništvu, koje zastupa jedna advokatska kuća u Prijedoru. S njima i vlasnicima će, kako najavljuje, stupiti u kontakt, kako bi vidjeli u kom će pravcu djelovati. Jedna od opcija je ponuda onih koji su u zakupu u poslovnim prostorima, da o svom trošku renoviraju zgradu, a da im se to preklopi u kiriju. Za to se mora pronaći pravno rješenje, a mora se stupiti i u kontakt sa vlasnicima stanova.

Kabić kaže da je u ovom trenutku ipak najbitnije da se ovaj problem riješi narednih nekoliko dana.

– Mi ćemo odrediti u kom pravcu ćemo ići, bez obzira da li su nam vlasnici dostupni ili ne. Ono što je najbitnije jeste da narednih nekoliko dana moramo riješiti taj problem, da bi korisnici poslovnih prostora mogli normalno obavljati svoju djelatnost, a da prije svega, zaštitimo građane koji se kreću tim putem – naglašava Kabić.

Staro “Mitrinovića” zdanje građeno je u doba Austrougarske u drugoj polovini 19 vijeka.

Izvor: Kozarski