ПРИЈЕДОР, 23. ФЕБРУАРА /СРНА/ - Предсједник Демоса Недељко Чубриловић на конференцији за новинаре.

Predsjednik Demosa Nedeljko Čubrilović izjavio je danas da su rezultati ponovljenih izbora u Doboju i Srebrenici demantovali sve loše odluke koje je Centralna izborna komisija /CIK/ BiH imala u posljednjih nekoliko mjeseci.
“Postigli smo bolje rezultate na ponovljenim nego na redovnim izborima, ali i dalje smatramo da je CIK napravio grešku što je držao u neizvjesnosti građane Doboja i Srebrenice nekoliko mjeseci i napravio dodatne troškove i lokalnim zajednicama i državnom budžetu”, rekao je Čubrilović na konferenciji za novinare u Prijedoru.

On je ocijenio da ponovljeni izbori nisu donijeli ništa novo, da je manje važno da li neko ima jednog ili dva odbornika manje ili više, jer je ukupan rezultat isti kao i poslije novembarskih izbora.

“Niz grešaka je načinio CIK. Prvo, nezakonito pomjeranje termina redovnih izbora, a zatim ponavljanje u ove dvije lokalne zajednice. Za očekivati je da nam se to više neće dešavati. Usvajamo demokratske standarde i demokratske procese, ali ne zbog nečijih interesa – stranaka, naroda, građana”, dodao je Čubrilović.

Na pitanje novinara o inicijativi o zabrani negiranja genocida i pismu visokog predstavnika u BiH Valentina Incka, Čubrilović je rekao da izbjegava komentarisanje i polemike putem medija.

“Ako se nešto ozbiljno misli uraditi, pismo koje je uputio meni kao predsjedniku Narodne skupštine i šefovima klubova mislim da nije pravi put. Više puta sam istakao da to nije doprinos demokratizaciji i rješavanju pitanja, već dodatno mućenje već zamućene vode i političke scene u Republici Srpskoj i BiH”, ponovio je Čubrilović.

Prema njegovim riječima, pravi put da se utiče na neke procese je da se o tome razgovara najprije na nivou pravnih službi OHR-a i parlamenta Srpske i da se vidi da li postoje rješenja i koja, “a ne uputiti jedno takvo pismo i komentarisati ga svaki dan u medijima na način koji je, u najmanju ruku, nedoličan jedne takve funkcije”.

“Mi samo stičemo utisak da /visoki predstavnik/ sprovodi zaključke jedne političke partije, sa njihovih kongresa i sastanaka, da samo pokušava biti na usluzi jednoj političkoj opciji iz jednog naroda, a da ga baš ne interesuje konačno rješenje i stabilnost BiH. Uostalom, međunarodna zajednica je 25 godina prisutna. Kad bismo htjeli efekte da mjerimo, a pogotovo visokog predstavnika, teško bismo šta pozitivno mogli da izdvojimo”, zaključio je Čubrilović.

Govoreći o nametanju zakona, on je pojasnio da bi to značilo da se blokira istoričarima mogućnost da se bave naukom, da istražuju, da se dokazuje nešto što bi trebalo da bude predmet interesovanja pojedinih naučnih radnika, instituta i svih koji se bave ovim pitanjima.

“Ipak se nadam da će biti razumijevanja da se nađu adekvatna rješenja i da se takve stvari ne postavljaju izričito i da se ostavi prostor za dogovor”, poručio je Čubrilović.

Izvor: Agencije