Policijska uprava Prijedor pozvala je danas građane da spaljivanje korova i drugog poljoprivrednog otpada, prilikom uređenja imanja i pripremanja poljoprivrednih parcela, obavljaju samo za vrijeme povoljnih vremenskih uslova i na površinama koje mogu kontrolisati.

pelujemo da građani, nakon spaljivanja, ugase ostatke kako bi se spriječilo njihovo raznošenje vjetrom i pojava širenja požara. U slučaju nekontrolisanog širenja vatre, potrebno je odmah obavijestiti vatrogasce na broj 123 ili policiju na 122 – saopšteno je iz Policijske uprave Prijedor.

Iz te uprave podsjećaju da je Zakonom o zaštiti od požara zabranjeno paljenje korova i drugog poljoprivrednog otpada bez prethodnog obavještenja vatrogasaca, a propisana je i obaveza preduzimanja svih neophodnih radnji s ciljem sprečavanja širenja vatre.

– Novčane kazne predviđene ovim zakonom su od 100 KM do 1.000 KM za prekršaj koji počine fizička lica djelujući suprotno propisanim zakonskim odredbama – ističu iz policije.

Spaljivanje korova i ostavljanje neugašene vatre bez nadzora pri uređenju poljoprivrednih imanja česti su uzroci požara. Imajući u vidu da je počela sezona proljećnog krčenja i uređenja poljoprivrednog zemljišta, posebnu opasnost predstavlja nekontrolisano spaljivanje gorivog materijala u blizini šumskih kompleksa i zasada, napominje se u saopštenju.

Autor: SRNA/Srpskainfo