“Naši napori da jugoslovensku krizu riješimo mirnim putem nisu urodili plodom… Zato što smo, kao sagovornika sa hrvatske strane, imali ustaše, licemjere, kriminalce, raspomamljene krvoloke, riječju, plaćenike, čiji je zadatak da razbiju jugoslovensku državu…”, saopštio je Đukanović

Premijeru filma „Dara iz Jasenovca“ pratilo je preko 2 miliona ljudi. Kroz ovo ostvarenje Dragana Gage Antonijevića evocirana je uspomena na stotine hiljada ubijenih Srba tokom zločinačkog ustaškog režima u Drugom svjetskom ratu, zbog čega su se uzburkale strasti u javnosti o srpsko-hrvatskim istorijskim odnosima.

Rasprava, po svemu sudeći, traje još uvijek. Međutim, za razliku od ogromne većine, neki simpatizeri i aktivisti bivšeg režima, govorili su da je riječ o „velikosrpskoj mitomaniji“.

Tim povodom, podsjetimo se riječi današnjeg predsjednika Crne Gore i lidera DPS-a, a tada premijera, Mila Đukanovića, izrečenih na sjednici predsjedništva i Vlade, koji je rekao sljedeće:

„Ovoga puta završićemo zajednički život sa njima, nadam se za sva vremena. Pri tome Boka će ostati tamo gdje joj je mjesto, u sastavu Crne Gore, a nadam se da će se u toj diobi i formiranju nove države i granice sa Hrvatskom povući mnogo prirodnije i logičnije nego što su to uradili plaćeni boljševički kartografi, čiji je, čini se, jedini cilj bio da nad Crnom Gorom, u dijelu Boke kotorske, ostave hrvatsko starateljstvo“, izjavio je tada Đukanović.

Đukanović je dodao i sljedeće:

„Naši napori da jugoslovensku krizu riješimo mirnim putem nisu urodili plodom… Zato što smo, kao sagovornika sa hrvatske strane, imali ustaše, licemjere, kriminalce, raspomamljene krvoloke, riječju, plaćenike, čiji je zadatak da razbiju jugoslovensku državu… Oni u tom cilju ne biraju sredstva: vrše genocid nad srpskim narodom, iživljavaju se nad pripadnicima JNA, ucrtavaju nove granice, tzv. nezavisne i naravno, demokratske države Hrvatske… Od Crne Gore bi htjeli Bar, Boku, a našu republiku bi pretvorili u ono ratište, kako bi dekoncentrisali i pažnju javnosti, ali i oružane snage za svoje teritorije … Hrvatska vlast je po svaku cijenu htjela rat i – ima ga!…. Iako nam ratovanje, istorijski gledano, kud i kamo više priliči, izbjegavali smo ga sve dok je to bilo moguće, sve dotle dok ustaške formacije nisu najdirektnije ugrozile Crnu Goru i živote njezinih građana“, govorio je Đukanović, a prenio Jutarnji list.

Izvor: IN4S