U Prijedoru je evidentiran porast broja pacijenata u infektološkoj ambulatni, gdje se sve češće javljaju mlađe osobe za pregled, izjavio je danas infektolog bolnice “Doktor Mladen Stojanović” Boris Ćurguz.

– Mlađa populacija se javlja intenzivnije nego što je to bilo u prethodnom periodu, tako da, iako je sitaucija stabilna, treba da ostanemo oprezni i pridržavamo se svih epidemioloških mjera – rekao je Ćurguz novinarima u Prijedoru nakon sjednice Gradskog štaba za vanredne situacije.

On je naveo da su u kovid bolnici i na kovid odjeljenju trenutno hospitalizovana 32 pacijenta, od kojih je 25 iz Prijedora, tri iz Kozarske Dubice, dva iz Novog Grada i po jedan iz Kostajnice i Oštre Luke.

– Uglavnom su pacijenti sa srednje teškom i teškom kliničkom slikom – dodao je Ćurguz.

Načelnik Higijensko-epidemiološke službe Milica Otković izjavila je da situacija jeste zadovoljavajuća, ali da je u ambulantama za akutne respiratorne infekcije /ARI/ u posljednjih sedam dana došlo do blagog porasta broja ljudi koji se javljaju na pregled, dok su zahtjevi za testiranje standardni.

– Kolege iz ARI ambulanti su me obavijestili da se veći broj djece završnih razreda osnovne škole i prvog i drugog razreda srednje javlja na preglede. Trenutno niko od djece još nije upućen na testiranje, niti sam dobila zahtjev, a ako dođe do nečega većeg ili obimnijeg, vi ćete biti upoznati – rekla je Otkovićeva novinarima.

Ona je precizirala da je trenutno broj lica s pozitivnim pi-si-ar testom 28, da je 73 u kućnoj izolaciji, a 6.095 je izašlo iz zdravstvenog nadzora, ukupan broj oporavljenih je 1.125, a umrlih 74.

– Što se tiče medicinskog osoblja, nijedan zaposleni Doma zdravlja nije pozitivan na virus, dok bolnica ima pet zaraženih radnika – rekla je ona

Otkovićeva je rekla da je sutra u Banjaluci edukacija za imunizaciju protiv virusa korone, nakon čega će dobiti detaljnija uputstva.

Autor: RTRS