Zahvaljujući donacijama Srbije u Drvaru su riješeni brojni dugogodišnji infrastrukturni problemi.

Rekonstruisana je Služba hitne pomoći, asfaltirani su lokalni putevi. U ovoj opštini najavljuju rekonstrukciju vodovodne mreže i realizaciju nekoliko infrastrukturnih projekata u mjesnim zajednicama. Za sve to, Vlada Srbije je u dva navrata izdvojila 1,44 miliona evra.

U Drvaru je zaposleno stotinu radnika, zahvaljujući otvaranju pogona tekstilne industrije.

Drvarčanka Vesna Rodić bila je nezaposlena sve dok nije dobila priliku u pogonu tekstilne industrije Јumko. Zbog toga, kažu mještani Drvara, Јumko ima veliki značaj, jer su brojne porodice dobile priliku za bolji život.

– Naravno da je Јumko dobro došao, tu sam počela da radim. To mi je glavni izvor prihoda, muž mi je nezaposlen, živimo od toga, mada se dodatno bavimo proizvodnjom nekih domaćih proizvoda – kaže Rodićeva.

Drvarčani kažu da od povratka na svoja ognjišta do danas vlasti Kantona 10 i Federacije nikada nisu imale sluha za Drvar i opštine ovog kantona sa većinskim srpskim stanovništvom. Bez Srpske i Srbije, kažu, ovaj grad ne bi opstao.

Zahvaljujući Vladi Srbije i prvoj donaciji od milion evra riješeni su dugogodišnji infrastrukturni problemi. Olakšan je težak period pandemije privrednicima i poljoprivrednicima.

– Mislim da smo jedna od rijetkih opština koja je to uradila upravo zahvaljujući sredstvima Srbije, a to ne bismo mogli uraditi da nije bilo ove pomoći. U toku je realizacija određenih infrastrukturnih projekata – rekla je načelnica opštine Dušica Runić.

S obzirom na to da su bolnice u Federaciji BiH i Republici Srpskoj od Drvara udaljene preko stotinu kilometara, drugom donacijom Vlade Srbije od 440.000 evra, unaprijeđen je primarni nivo zdravstvene zaštite u Domu zdravlja.

– U potpunosti je rekonstruisana služba Hitne pomoći, nabavljena je kompletna oprema, urađena je digitalizacija RTG aparata i na ovaj način smo u teškom vremenu pandemije uspjeli da unaprijedimo primarnu zdravstvenu zaštitu – navela je Runićeva.

U Drvaru kažu da su, pored materijalne pomoći Srpske i Srbije, posjete srpskog člana Predsjedništva BiH Milorada Dodika i predsjednika Srbije Aleksandara Vučića, vjetar u leđa ovdašnjem narodu i moralna podrška da vjekovna ognjišta viša nikada ne napuštaju.

Autor: RTRS