Srpska pravoslavna crkva i crkve koje se pridržavaju julijanskog kalendara obilježavaju Dan Svetog Simeona Mirotočivog, odnosno Stefana Nemanje.

Stefan Nemanja bio je osnivač dinastije Nemanjića koja je vladala srpskim zemljama više od dva vijeka. Na današnji dan 1.199. godine Stefan Nemanja se upokojio u Hilandaru.

Stefan Nemanja bio je veliki vladar srpskog naroda, ujedinitelj srpskih zemalja, tvorac nezavisne srpske države. On je uspio je da proširi tadašnju srpsku državu i aktivno se borio protiv bogumila i jeretika, štiteći pravoslavlje.

– Ono po čemu je najviše poznat sa strateškog položaja su njegova osvajanja i obnavljanja određenih oblasti, tako je obnovio svoju djedovinu Zetu, gdje je i rođen. Zatim su njegova osvajanja išla ka dolini Morave, učvrstio je srpsku vlast na području Kosova i Metohije, današnje sjeverne Albanije. Pravac ekspanzije države bio je prema Nišu i Skoplju – rekao je istoričar Dejan Došlić.

Stefan Nemanja je, po mišljenju mnogih, bio jedan od rodonačelnika Srpske pravoslavne crkve, jer je pravoslavlje uspostavio kao državnu religiju. U poznim godinama, nakon što je predao vlast, Stefan Nemanja se zamonašio i dobio ime Simeon.

– Zamonašio se u svojoj najvažnijoj zadužbini manastiru Studenica. Tu se zamonašila i njegova supruga, dok je Nemanja otišao kod svog sina u Svetu Goru i tu su, kako kasnije njegov biograf piše, na mjestu koje je bilo lovište podigli manastir Hilandar, kao najznačajniji srpski manastir – podsjetio je Došlić.

Stefan Nemanja, odnosno Simeon Mirotočivi, najveći trag u srpskom narodu ostavio je kroz ktitorsko djelovanje.

Njegova prva zadužbina je manastir Svetog Nikole kod Kuršumlije.

Kao pomen na jednog od najvećih srpskih vladara i začetnika svetorodne dinastije Nemanjića, u centru Banjaluke, 2014. godine postavljen je spomenik Stefana Nemanje. A od ove godine, spomenik posvećen njemu krasi i Beograd.

Izvor: RTRS