Saborni hram Hristovog Vaskrsenja u Podgorici danas je posjetila mlada glumica Biljana Čekić, koja tumači ulogu djevojčice Dare iz Jasenovca. Ona je povom prilikom posjetila Saborni hram sa svojim ocem Radovanom, kao i sa filmskim scenaristom Natašom Drakulić.

Naime, film ,,Dara iz Jasenovca” gdje glavnu ulogu tumači Biljana Čekić obrađuje događaje nakon hrvatsko—njemačke ofanzive na Kozari, gdje lokalno stanovništvo završava u koncentracionim logorima širom NDH. Među njima je i desetogodišnja Dara sa svojom majkom i dva brata. O sudbini oca ne znaju ništa. Užas koji će preživjeti preko Jasenovca do logora Stara Gradiška učiniće da Dara odraste preko noći. Darinu majku i starijeg brata ubijaju, a smisao njenog života postaje da sačuva život mlađeg brata.

Mnoga djeca iz logora Stara Gradiška odvožena su u domove širom NDH ili smještena po porodicama, ali je veliki broj djece ubijen ili preminuo od posljedica izuzetno teških uslova života u logoru. Darina sudbina je sudbina jednog djeteta Kozare i kroz nju je ispričana sudbina djece Jasenovca, a ono što su preživjeli ne smije nikada biti zaboravljeno. Svi događaji u filmu pisani su na osnovu autentičnih svjedočanstava preživjelih logoraša.

Uvažene goste ispred sveštenog bratstva Sabornog hrama u Podgorici dočekao je protojerej Predrag Šćepanović koji je upoznao prisutne sa zanimljivim detaljima i pojedinostima iz bogatog istorijata Sabornog hrama kao i sa arhitektosnkim i umjetničkim aspektom po čemu je Hram u Podgorici jedinstven u domenu Sakralne arhitekture i umjetnosti u svijetu.
Naposlijetku uvaženi gosti su se poklonili i grobnom mjestu blaženopočivšeg Mitropolita g. Amfilohija.

Tekst&foto: Boris Musić