Dejtonski sporazum, onako kako je napisan, može da očuva BiH, poručio je predsjedavajući i srpski član Predsjedništva BiH, Milorad Dodik. On je komentarišući izjave Stivena Mejera, za kojeg je rekao da se radi o prijatelju Republike Srpske, rekao da podržava svaku vrstu dijaloga – a ne oduzimanje autonomnih prava, kao što su radili visoki predstavnici.

“Intervencionizam međunarodne zajednice i visokog predstavnika već je zaglavio BiH u rasulo, i u tom pogledu naravno da treba razmišljati o svim aspektima. Vratiti se izvornom Dejtonu i slovu Dejtona je možda najbolja varijanta. Ali ima onih koji su protiv uopšte Dejtona, kao što su stranke iz Federacije, koje smatraju da treba Dejton ukinuti i reorganizovati Bosnu i Hercegovinu i tako dalje”, kaže Dodik.

Stiven Mejer je na tribini u Beogradu poručio bh. liderima – a naročito onima koji dolaze iz Republike Srpske – da razmisle o drugačijem kursu, a to je referendum o samoopredjeljenju. Što se OHR-a i PIK-a tiče, američki stručnjak za region smatra da ovdašnji narodi mogu da se bave svojim problemima bez uplitanja stranaca.

“Ja predlažem da parlament Republike Srpske donese zakonske propise koji će visokog predstavnika i PIK smatrati nepostojećim. Visoki predstavnik je nešto što je dio istorije, nije više neophodan kao takav”, poručio je Stiven Mejer, bivši zamjenik šefa CIA za Balkan.

Na tribini “Republika Srpska pred novim izazovima” analitičar Aleksandar Pavić je ocijenio da zapad ne može Srbima da nametne svoju volju kao što je pokušavao NATO bombama devedesetih, ali će to pokušavati na druge načine.

“Možemo da vidimo da je, između ostalog Stejt Department izdvojio nekih 3,5 miliona dolara za podršku raznim medijskim projektima na Balkanu. Znači, to je po meni znak da se takvo nešto, ne da se sprema, nego da je u toku, da će piti pojačani napori u tom smjeru”, rekao je Aleksandar Pavić, politički analitičar.

Tribinu u glavnom gradu Srbije je organizovalo tamošnje Predstavništvo Republike Srpske, povodom 29 godina od usvajanja njenog Ustava. Dan uoči godišnjice, iz Srpske podsjećaju da su od tada donesena 124 amandmana na Ustav – od čega su čak 83 nametnuli visoki predstavnici.

Izvor: ATV