Njegovo preosveštenstvo episkop pakračko-slavonski Јovan rekao je da je srpski član i predsjedavajući Predsjedništva BiH Milorad Dodik, koji je danas bio u Manastiru Јasenovac, uručio dar za obnovu srpske škole u ovom mjestu.

Vladika Јovan je rekao da će ta srpska škola u Јasenovcu biti istraživački centar i biblioteka.

– Na tome smo mu posebno zahvalni, kao i na tome što se poklonio jasenovačkim žrtvama. Ovaj dan biće zabilježen kao i oni dani kada su u Јasenovcu bili patrijarh German, ali i vaseljenski Vartolomej – rekao je vladika Јovan novinarima nakon što je služena doksologija u Manastiru Јasenovac, gdje je danas bio i Njegova svetost patrijarh srpski Porfirije.

Prema njegovim riječima, dolazak Njegove svetosti je veliki dan za Manastir Јasenovac, Zapadnu Slavoniju i sve kojima srce leži u Јasenovcu.

– Ovo je znak i cijelome ljudskome rodu jer se nigdje takvo zlo nije zapatilo kao u Јasenovcu – rekao je vladika i dodao da su posebno radosni što je Njegovu svetost dočekao srpski član i predsjedavajući Predsjedništva, ali i biskup požeški, kao i brojne zvanice i građani.

Vladika Јovan je ukazao da je Јasenovac mjesto pokajanja.

Patrijarh Srpski Porfirije služio je danas doksologiju u manastiru Јasenovac, a prisustvovali su i srpski član i predsjedavajući Predsjedništva BiH Milorad Dodik, vršilac dužnosti direktora Republičkog sekretarijata za vjere Dragan Davidović, predsjednik Srpskog narodnog vijeća Milorad Pupovac, ambasador BiH u Hrvatskoj Aleksandar Vranješ.

Pored svih njih, srpskog patrijarha su u manastiru dočekali i pored pravoslavnog i sveštenstvo Katoličke crkve, kao i stanovnici ovog mjesta.

Patrijarh srpski Porfirije i Dodik posjetili su Manastir Јasenovac na poziv episkopa pakračko-slavonskog Јovana.

Autor: SRNA/RTRS