Preživjeli logoraši ustaškog logora Јasenovac poslali su svoja svjedočenja američkim novinama Varajeti i Los Anđeles tajmsu, uz zahtjev da objave ispravke tekstova u kojima su tvrdili da se u filmu “Dara iz Јasenovca” radi o srpskoj mitomaniji i da se Јasenovac nije dogodio.

Bivša djeca logoraši uputili su ove poruke u znak podrške ekspertu za Aušvic i Holokaust Gideonu Grajfu, a protiv pisanja ova dva američka lista o filmu “Dara” i dovođenja u pitanje vjerodostojnosti, istinitosti i stradanja Srba u logoru Јasenovac, piše Politika.

Među onima čije su pisane poruke upućene na adrese ova dva američka lista je i Lazar Kosanović, potomak Nikole Tesle, koji je ukazao da bi i velikan Nikola Tesla, koji je utočište našao u SAD, vjerovatno i sam završio u Јasenovcu, da je ostao u matici.

Kosanović je naveo da je u toku ustaškog genocida u Nezavisnoj Državi Hrvatskoj stradao ukupno 91 čovjek sa prezimenom Tesla.

– Zahvalni smo američkom narodu što je pružio spas Tesli, ali smo duboko potreseni izvještajem američkih novinara da Јasenovac nije postojao i da je djelo “srpske mitomanije” – naveo je Kosanović.

On je podsjetio da su na strahovit način u tom logoru ubijani Srbi, Јevreji, Romi i antifašisti, a neki od njih poput rabina Isaka Danijela Danona i starca Vukašina Mandrape su iskasapljeni na komade.

Kosanović je, takođe, podsjetio i na brutalno ubijanje 13 članova porodice Teodora Hercla i 14 članova porodice Tesla, koji su ostali kao paradigma stradanja čitavih porodica u Јasenovcu.

Јelena Buhač Radojičić, koja je kao djevojčica preživjela užase ustaškog logora Јasenovac, rekla je da je po njenoj istinitoj priči snimljena scena u “Dari” kada ustaša ubija ženu koja je sakrila zlato u punđu, te dodala da su ona i brat razdvojeni od majke i da do danas nije našla brata.

Radojičićeva je navela da je imala samo sedam godina kada je bila u logoru Јasenovac i da je izgubila 89 članova bliže i dalje porodice, te apelovala da se zaustavi revizija, jer se Aušvic stvarno desio, ali i Јasenovac.

Svoje poruke uredništvu Varajetija i Los Anđeles tajmsa uputili su preživjela djeca logora Јasenovca i Јastrebarskog, predsjednik Udruženja logoraša “Јasenovca” Slavko Milanović, te Gojko Rončević Mraović.

Mraović je potvrdio da su ustaše usvajale izdržljiviju djecu na “prevaspitavanje i pokrštavanje”, preoblačili ih u ustaške uniforme i tjerali da pjevaju ustaške pjesme, kao i da noću još čuje krike djece kojoj su mazali usta cijanidom da bi brže umirala ili ih nabijali na bajonete, jer vrište i plaču.

Autor: SRNA/RTRS