Međutim, Đukanović je “zaboravio” da je upravo on kroz svoju 30-godišnju političku karijeru širio govor mržnje i stvarao podjele među građanima Crne Gore

Crna Gora neće i ne smije dozvoliti da diskriminacija, uprkos značajnim iskoracima na zakonodavnom planu, bude predmet sistemskog prećutkivanja, ideološke i političke zloupotrebe i bez adekvatnog odgovora, poručio je predsjednik Crne Gore Milo Đukanović povodom Dana nulte tolerancije.

“Nažalost, 2021. godine svjedočimo porastu govora mržnje, nacionalne, etničke netrpeljivosti, uvredljivog ophođenja i ponižavanja žena, usvajanju diskriminatornih zakona…Unižavaju se najviše vrijednosti i bogatstvo crnogorskog društva, kazao je Đukanović.

Međutim, Đukanović je „zaboravio“ da je upravo on kroz svoju 30-godišnju političku karijeru širio govor mržnje i stvarao podjele među građanima Crne Gore. 

Njegovo insistiranje da se usvoji anticrkveni Zakon o slobodi vjeroispovijesti, dodatno je unio nered i paniku među građanima koji su punih godinu dana učestvovali u litijama za odbranu svetinje.

Najavljivao povlačenje u šumu i terorističke akcije

Đukanović je gostujući na FACE TV kazao da će braniti Crnu Goru „i iz šume ako treba“.

„Pa naravno, branićemo je svim sredstvima, kao što sam rekao i iz šume, i nećemo se valjda, kao što znate, tu razlikovati u odnosu na generacije naših predaka. Pa kako mislite da se Crna Gora odbranila kroz prethodne vjekove, otkud Crnoj Gori deset vjekova državnosti? Tako što nije branjena u parlamentu, nego je branjena oružjem, branjena je u šumi. Prema tome ako neko misli da može da nam oduzme naš krov nad glavom, radićemo ono što biste i vi radili kada bi neko došao da vam mimo vaše volje ruši vaš krov nad glavom, to je logično“, kazao je Đukanović.

Širio govor mržnje prema SPC

Đukanović je u intervjuu za portal „Politiko“, ocijenio da je glavni oslonac protivnicima NATO-a Srpska pravoslavna crkva koja je, kako je dodao, bila i veliki protivnik nezavisnosti Crne Gore, i da zavređuje pažnju što se crkva otvoreno i neumorno protivi državi, što je cijena koju Crna Gora plaća od tragičnog kraja Prvog svjetskog rata, kada joj je „Srbija anektirala teritoriju i kada je ukinuta Crnogorska pravoslavna crkva“.

Tada su iz MCP kazali da je sramotno je i nedostojno za Crnu Goru, poručuju, da deklarisani ateista, otvoreno i jasno proziva i neistinito optužuje vjekovnu državotvornu Crkvu u Crnoj Gori — Mitropoliju crnogorsko-primorsku — za protivdržavnu djelatnost, te da je takav odnos prema neistomišljenicima osnovna odlika totalitarizma.

Nazvao LUDACIMA narod u litijama po Crnoj Gori

„Ne dozvolite da se vaša vjerska sloboda zloupotrebljava na način na koji se ovih dana zloupotrebljava da bi se srušila Crna Gora. Ne dozvolite da budete dio tog ludačkog pokreta“, rekao je ranije Milo Đukanović u Tivtu.

Kasnije je pokušao je da pred grupicom svojih beranskih sledbenika relativizuje „tivatske“ ocjene, pravdajući takav istup čime druge nego – brigom za opstanak Crne Gore.

„Kako se zove onaj ko već 30 godina pokušava da zapali svoju kuću? Ludo dijete.“, upitao je, a zatim i odgovorio Đukanović.

„Mrzim šah zbog šahovnice“

Nismo zaboravili ni njegove izjave o Hrtvatima na početku političke karijere.

“Ne može se mahati s grančicama mira dok se srpski narod po Hrvatskoj kolje, masakrira, siluje, dok im se pale kuće i uništavaju imanja samo zato sto su Srbi. Rat se ne dobija dezerterstvom, već mobilizacijom. Šah sam omrznuo od njih i njihovog podaništva šahovnici i mladoj demokratiji tipa kalašnjikov.Nametnuti rat ćemo dobiti, baš kao što smo sve takve protivnike pobeđivali tokom cele naše istorije. Ovog puta ćemo završiti zajednički život s njima i raskinuti sve kontakte, nadam se za sva vremena“, kazao je Đukanović 90-tih godina.

Dakle, ovaj poziv za „mir, toleranciju, suživot“, samo je dio njegove strategije da se predstavi kao demokratski lider, ali vidjeli smo da na domaćem terenu vodi drugu bitku svojstvenu partiji koju predstavlja.

Izvor: IN4S