U Prijedoru je u posljednjih sedam dana blago pogoršana epidemiološka situacija u vezi sa virusom korona, izjavila je načelnik Higijensko-epidemiološke službe prijedorskog Doma zdravlja Milica Otković.
“Nije dramatično, ali dolazi do pogoršanja. Ja to prvenstveno gledam po boju ljudi koji se javljaju u ambulante za akutne respiratorne infekcije i po broju zahtjeva za testiranje”, rekla je Otkovićeva novinarima nakon sjednice Gradskog štaba za vanredne situacije.

Ona je precizirala da je trenutno broj lica pozitivnih na virus korona 53, da je 118 lica u kućnoj izolaciji, 6.166 ih je izašlo iz zdravstvenog nadzora.

Prema njenim riječima, ukupan broj oporavljenih je 1.147, a umrlih 74.

“Prošle sedmice održana je edukacija za vakcinaciju za primarni nivo. Trenutno radimo popis zdravstvenih radnika koji ne pripadaju kovid odjeljenjima i zainteresovanih u staračkim domovima, kao i korisnika domova. Kad završimo sa tim planom, na redu su stariji od 65 godina i hronični bolesnici, a nakon toga prosvjetni radnici i policija”, kaže Otkovićeva.

Infektolog u Bolnici “Doktor Mladen Stojanović” Prijedor Boris Ćurguz naveo je da je u kovid bolnici i na kovid odjeljenju trenutno hospitalizovano 37 pacijenata, od kojih 29 iz Prijedora, četiri iz Kozarske Dubice, dva iz Novog Grada i po jedan iz Krupe na Uni i Oštre Luke.

“Brojke nisu loše, nisu nešto veće u odnosnu na prošlu sedmicu jer smo imali veći broj otpuštenih pacijenata, ali situacija je pomalo zabrinjavajuća zbog porasta broja pacijenata u ARI ambulantama na primarnom nivou i infektološkoj odnosno kovid ambulanti u bolnici”, ocijenio je Ćurguz.

On je napomenuo da se hospitalizuju isključivo pacijenti sa težom i teškom kliničkom slikom.

“Od svih ovih pacijenata, troje je na mehaničkoj ventilaciji, a četvrti je, nažalost, noćas preminuo, tako da sedmice pred nama zahtijevaju veliki oprez i maksimalno pridržavanje mjera da ne bi došlo do pretrpavanja kapaciteta kovid bolnice, što bi bio veliki problem”, upozorio je Ćurguz.

Izvor: Agencije