Portal “Film reviews” /Filmski pregledi/ objavio je pravi panegirik o filmu “Dara iz Јasenovca”, ocjenjujući ga kao bolno, emotivno razarajuće, ali duboko potrebno ostvarenje.

U fokusu teksta je maestralna uloga Biljane Čekić kao mlade Dare, koja za nekoliko dana, suočena sa nestancima najbližih, naglo odrasta i sjajno parira u glumi svojim nekoliko puta starijim kolegama.

“Dara iz Јasenovca” govori o zaboravljenim užasima genocida na Srbima u Hrvatskoj tokom Drugog svjetskog rata, navodi se u ovom osvrtu.

U tekstu je istaknuta i uloga Darinog oca, koji je prinuđen da zakopava leševe nevinih ljudi i svoje porodice i koji je razapet između želje da i sam nestane i pokušaja da se ponovo nađe sa preživjelom djecom.

I Dara i njen otac malo govore u filmu, ali su svjedoci mnogih užasa u logoru.

Ovaj portal daje filmu “Dara iz Јasenovca” maksimalnu ocjenu.

Portal “Vizuelna alegorija” /Visual parables/ odbacuje navode da je film antihrvatski i ističe da, onima koji su zainteresovani za posljedice Holokausta, “Dara iz Јasenovca” govori o činjenicama koje su zaboravljene.

Film pokazuje nevjerovatnu brutalnost u hrvatskom logoru, uz male akte pomoći i prijateljstva koji slabašno sjaje.

“Dara iz Јasenovca” nije antihrvatski film. Ako bi ga neko mogao optužiti da je antikatolički – to i dalje ne umanjuje sramotu Katoličke crkve /u Nezavisnoj Državi Hrvatskoj/ jer su neki njeni članovi sarađivali sa ustašama i nacistima.

Portal smatra da su neke scene brutalnog nasilja možda preduge, ali to značajno ne umanjuje kvalitet filma, kome daje četiri od pet zvjezdica.

Autor: SRNA/RTRS