Policijski službenici MUP-a Republike Srpske u saradnji sa policijama Hrvatske i Slovenije realizuju međunarodnu akciju kodnog naziva „Zajam“ u cilju dokumentovanja krivičnih djela privrednog kriminaliteta.

Na osnovu naredbi osnovnih sudova Banjaluka i Prijedor vrše se pretresi na osam lokacija na području Banjaluka i dvije lokacije na području Prijedora u cilju dokumentovanja krivičnih djela „Zloupotreba položaja ili provjerenja u privrednoj djelatnosti pomaganjem“ iz Krivičnog zakona Slovenije, što odgovara krivičnim djelima „Nazakonito postupanje u privrednom poslovanju“ Krivičnog zakonika Republike Srpske – saopšteno je iz MUP-a.

Pretresi lokacija vrše se kod osoba inicijala D.Đ, Z.S, L.Z, J.S, E.V, B.S, T.S.D, Ž.B. i jednog privrednog društva u Banjaluci.

– Navedene osobe se sumnjiče da su krivična djela izvršile na području Republike Slovenije, tako što su preko svojih žiro računa otvorenih u Sloveniji, Mađarskoj i Austriji,  kao i preko računa njihovih preduzeća, omogućili izvlačenje novca iz više privrednih društava iz Slovenije u iznosu od više miliona evra – naveli su iz MUP-a RS.

Izvor: Srpskainfo