Reditelj Lordan Zafranović predstaviće danas u Banjaluci filmski projekat “Djeca Kozare”, najavljeno je iz Udruženja filmskih radnika “Vizantija”.

Predstavljanje projekta zakazano je za 12.00 časova u Kulturnom centru Banski dvor, a zbog epidemiološke situacije organizovano je samo za predstavnike medija.

Jedan od najvećih hrvatskih, eksjugoslovenskih i evropskih filmskih autora Lordan Zafranović rekao je u intervjuu koji je ranije dao za Srnu da priželjkuje da snimanje filma “Djeca Kozare” počne na jesen ove godine, te poručio da nije spreman na nikakve kompromise i takozvana ublažavanja.

Zafranović je naglasio da bi posebno želio da u filmu igraju glumci Nikola Kojo i Anica Dobra, te da premijera bude na Festivalu u Kanu.

On je istakao da će djecu u filmu glumiti mališani sa Kozare, na kojoj se ta drama i dešavala.

“Cijeli film će se snimati na području Kozare. Na samom stratištu. Sa druge strane Une sagradićemo logor, koji bi mogao biti neka vrsta edukativnog centra za posjetioce, studente i istraživače”, rekao je Zafranović.

On je ukazao i na sjajan scenario Arsena Diklića, koji je pisan prije 30 godina.

“Naravno da je kroz to vrijeme prošlo dosta novog iskustva koje ćemo ukomponovati unutar postojeće priče. Arsen Diklić je poznat kao pisac koji i o najsurovijim zločinima pokušava da priča na izrazito human način, ne optužujući nikoga unaprijed. Zanimljivo je kako obični ljudi, u trenutku kada im se to omogući, postanu zločinci”, naveo je Zafranović.

On je napomenuo i da će plan snimanja biti izrađen prema mogućnostima finansiranja, najavljujujući “dug i neizvjestan put zatvaranja finansijske konstrukcije”.

Zafranović je ukazao na potrebu za istinom i tolerancijom na ovim prostorima.

“Da bi se postigla tolerancija treba snažno izgovoriti istinu. Ovoga puta, o zločinima nad djecom u vremenu Nezavisne Države Hrvatske i nacističke okupacije. Dugo je ta tema bila zatvorena i nekako je došao trenutak da se snimi i film koji će biti namijenjen, prvije svega, gledaocima bivše Jugoslavije, a zatim i cijelom svijetu”, naglasio je Zafranović.

Tamo gdje su ratovi uglavnom stradaju nevina djeca i to se dešava svakodnevno, podsjetio je on i napomenuo da su ljudi svjedoci velikih nesreća danas, naročito u doba izbjegličke krize.

Prema njegovim riječima, stotine hiljada djece luta po raznim prihvatilištima i logorima Evrope.

“Kako do danas nisam mogao snimiti film o djeci Kozare, želim vjerovati da je i društvena klima na ovim prostorima to omogućila. Zemlje bivše Jugoslavije pomalo se demokratizuju i gotovo sve zaklinju na antifašizam, kao temelj svih ideologija koje su nastale poslije raspada Jugoslavije. Taj potez se dugo čeka – da se elite pojedinih naroda izvine i zamole za oproštaj za zločine koje su počinili predstavnici tih naroda u Drugom svjetskom ratu i u nedavnom ratu na Balkanu”, rekao je Zafranović ranije za Srnu.

Autor: SRNA/ATV