Šef Kluba poslanika SNSD-a u Narodnoj skupštini Republike Srpske Igor Žunić istakao je da je svima poznato da Vijeće naroda nije dejtonska kategorija, ali da sada postaje jasno da je riječ o političkoj produženoj ruci visokog predstavnika, koji zajedno sa Ustavnim sudom pokušava da nametne zakone mimo parlamenta, ali i mimo ustava Srpske i BiH.

Žunić je naglasio da je posljednja apelacija bošnjačkih delegata u Vijeću naroda, kojom traže ocjenu ustavnosti Zakona o šumama, nastavak pritisaka i zloupotrebe Vijeća naroda u političke svrhe.

Prema Žunićevim riječima, Vijeće naroda je od početka tako postavljeno da mu nadležnosti nisu jasno definisane i da bošnjački delegati tu činjenicu već duže vrijeme zloupotrebljavaju.

“Moje mišljenje je da Vijeće naroda uopšte ne služi svojoj namjeni kako je to definisano u Ustavu i, ako ikada dođe do izmjena Ustava, Vijeće treba ukinuti ili ga u krajnjem slučaju transformisati i jasno odrediti nadležnosti”, rekao je Žunić za Glas Srpske.

Žunić je siguran da će ovakvih apelacija biti sve više.

“To će očito proizvesti i više političke krize, a što je više političke krize koja je izazvana antidejtonskim i antiustavnim djelovanjem, to je sve manje BiH. Toga treba da budu svjesni i pokretači ove apelacije”, poručio je Žunić.

Profesor ustavnog prava Mile Dmičić tvrdi da se Vijeće mora redefinisati na tragu onog što je Venecijanska komisija ukazala.

“Oni su dali više kritičkih primjedbi na sistem i mehanizam vitalnih nacionalnih interesa i ostvarivanja ustavnih nadležnosti ovog vijeća. Možda bi trebalo podržati opredjeljenja koja su sve izraženija da se identifikuju ozbiljne i teške zloupotrebe i sve ono što proizlazi iz odluka Ustavnog suda i visokog predstavnika”, rekao je Dmičić.

ATV