Poslanik SNSD u Predstavničkom domu parlamenta BiH Sanja Vulić uputila je poslaničko pitanje Ministarstvu pravde u Savjetu ministara, Tužilaštvu BiH i Centralnoj izbornoj komisiji (CIK) u vezi sa, kako je navela, flagrantnim kršenjem Izbornog zakona za vrijeme održavanja lokalnih izbora u Doboju.

U poslaničkom pitanju upućenom Ministarstvu pravde Vulićeva je upitala šta su preduzeli u vezi sa prijavama zbog flagrantnog kršenja Poglavlja 7 Izbornog zakona BiH od SDS, PDP, DNS, SP i Narodnog pokreta Banjaluka zove i njihovih kandidata na lokalnim izborima u Doboju.

– S obzirom na to da je Izbornim zakonom jasno definisano ponašanje u izbornoj kampanji, postavlja se pitanje kako pojedini imaju pravo da održavaju političke skupove i na sam izborni dan? Odredbe izbornog zakona BiH izričito zabranjuju i u poglavlju 19 A kaznene odredbe propisuju za prekršioce. Da li ćete i kada preduzeti aktivnosti iz svoje nadležnosti po ovom pitanju – navela je Vulićeva.

Ona je pojasnila da su na dan održavanja lokalnih izbora u BiH, 15. novembra oko 9 časova u Gradskom parku Doboj opozicione stranke organizovale i okupile grupu od oko 300 građana, preciznije članova biračkih odbora koji su napustili biračka mjesta i protestovali, te održali politički skup, miting i grubo kršili pravila utvrđena Izbornim zakonom BiH koja propisuju obavezu izborne ćutnje za sve političke subjekte, što podrazumijeva suzdržavanje od svake političke aktivnosti.

Vulićeva je pitala Tužilaštvo BiH šta su preduzeli u vezi sa krivičnim prijavama koje su podnesene protiv više osoba iz Doboja, među kojima su krivične prijave gradonačelnika Doboja, pokreta Pravda za Doboj i drugih, a protiv lidera jednog broja političkih subjekata koji su učestvovali na lokalnim izborima u Doboju u novembru 2020. godine, a koji su na dan izbora održali politički performans u Gradskom parku u Doboju.

– Počinioci koji su u 9 sati počeli sa “predstavom” grubo su prekršili sve epidemiološke mjere nadležnih organa izražene kroz zabranu okupljanja većeg broja osoba, zbog čega postoji sumnja da su počinili krivično djelo nepostupanje po zdravstvenim propisima za vrijeme epedemije – istakla je Vulićeva.

Ona je Tužilaštvo upitala i šta su preduzeli po pitanju krivičnih prijava, a koje se odnose na nesagledive štete nanesene gradu Doboju, a zbog “političke igranke i sumnje da su pojedini lideri u sprezi sa članovima CIK BiH”.

Kada je riječ o poslaničkom pitanju upućenom CIK, Vulićeva je pitala šta je ova komisija preduzela u skladu sa Izbornim zakonom BiH prema političkim subjektima: SDS, PDP, DNS, SP i Narodni pokret Banjaluka zove, kao i prema njihovim kandidatima, zbog flagrantnog kršenja Poglavlja 7 Izbornog zakona BiH.

– Da li su za CIK BiH svi politički subjekti koji su kandidovani i ovjereni za učešće na lokalnim izborima 2020. godine za izbornu jedinicu Doboj, jednaki pred zakonom ili su neki od tih subjekata povlašteni? Kako pojedini imaju pravo da održavaju političke skupove i na sam izborni dan, bez obzira na to što odredbe Izbornog zakona BiH to izričito zabranjuju i u poglavlju 19 A kaznene odredbe propisuju kazne za prekršioce, te da li će CIK BiH i kada, preduzeti mjere u skladu sa Izbornim zakonom BiH protiv navedenih političkih subjekata ili su oni amnestirani jer nisu SNSD – navela je Vulićeva.

Autor: SRNA/Srpskainfo