Umjesto dosadašnjih 57 kilometara, od Banjaluke do Prijedora, budućim autoputem putovaće se kraće za 15-ak kilometara. Trenutno rješenje buduće saobraćajne žile kucavice Potkozarja predviđa da će ukupna dužina autoputa biti oko 41 km.

“OKO” znači da se pregovara kako bi se ispoštovali zahtjevi građana prije eksproprijacije. Među onima koji su imali primjedbe, zbog njih i protestvovali bili su i Bošnjaci iz Kozarca, prenosi N1.

“Sa terena sam dobio informaciju da je ostala sporna još jedna dionica autoputa dužine oko 100 metara, gdje je, prema navodima građana, autoput previše blizu kuća. Razgovarao sam danas sa ministricom, dogovorili smo da je realno moguće pomjeriti taj dio, za neku dužinu autoputa, da ostavimo prostor da te kuće ne budu previše blizu autoputa, čime smatramo da će biti riješen i taj problem, koji je posljednji ostao na toj dionici“, izjavio je Dalibor Pavlović, gradonačelnik Prijedora.

“Trasa autoputa je povećana za kilometar i po kako bi se izbjeglo rušenje objekata u naselju Kozarac. Trasa obilazi naselje Kozarac. Slikali smo svaki objekat, četiri stambena objekta se samo ruše, 12 pomoćnih, 13-ti je već srušen. U samom Gradu Prijedoru 90 objekata se ruši. Pa, zar ćemo brojati objekte po nekoj nacionalnoj pripadnosti“, istakla je Srebrenka Golić, ministrica građevinarstva i ekologije RS.

Ministrica kaže da mještani Kozarca do sada nisu bili dovoljno informisani. Ističe da je autoput važan dio saobraćajne linijske infrastrukture, bitan za sve. Ipak, ne daje decidne odgovore da li se kineskom koncesionaru gledalo kroz prste zbog probijanja rokova. Državni ministar najavljuje razvoj željezničkog saobraćaja u ovom dijelu BIH, a ističe da je i sam upoznat sa primjedbama Kozarčana.

“Imali smo određeno negodovanje… Današnje rješenje praktično je prevazišlo sve te probleme“, rekao je Vojin Mitrović.

Otkup zemlje za izgradnju autoputa trebao je već da počne, ali su rokovi koje je kineski koncesionar potpisao ugovorom sa Vladom RS probijeni. Kompanija SDHS CSI BH dobila je koncesiju na 30 godina, a Republika Srpska u obavezi je da godišnje Kinezima plaća naknadu od 32, 5 miliona evra. Koncesionar je pak, dužan da u budžet uplaćuje 5 posto prikupljene putarine. Ista kompanija u igri je i za izgradnju dionice Vukosavlje – Rača.

„Shandong Hi-Speed Group“ kineska kompanija u većinski državnom vlasništvu dobila je koncesiju na 30 godina za izgradnju autoputa. U tom periodu uložiće oko 300 miliona evra, u konačnici Republiku Srpsku sve će koštati oko milijardu evra.