ПРИЈЕДОР, 10. МАРТА /СРНА/ - Градоначелник Приједора Далибор Павловић захвалио је у име града "Путевима Републике Српске" који су се одлучили за рехабилитацију овог пута која је значајна и за грађане и за привреднике.

U Kozarcu je danas ozvaničen početak radova na rehabilitaciji magistralnog puta od Prijedora do Banjaluke, za šta u ovoj godini Јavno preduzeće “Putevi Republike Srpske” ima namjeru da izdvoji oko osam miliona KM.

Vršilac dužnosti direktora preduzeća “Putevi Republike Srpske” Davor Kostrešević rekao je da je s obzirom na povećanu frekvenciju saobraćaja i povećan broj saobraćajnih nezgoda na potezu magistralnog puta M4, od Prijedora do Banjaluke, rehabilitacija postala gotovo strateškog značaja.

– Rehabilitacija će se raditi u tri faze: Kozarac – Lamovita, Lamovita – Ivanjska i Ivanjska – Šargovac, selektivno, prema prilivu finansijskih sredstava. U ovoj godini Јavno preduzeće `Putevi Republike Srpske` ima namjeru da za rehabilitaciju ovog dijela putnog prvca izdvoji oko osam miliona KM – rekao je Kostrešević novinarima u Kozarcu gdje je ozvaničen početak radova.

On je naveo da je dužina obuhvata 37,5 kilometara, a da je prednost u tehničko-tehnološkom smislu to što će se završni sloj asfalta raditi od splitmastiks asfaltne mješavine što poboljšava karakteristike putnih komunikacija.

– Saobraćaj će, nažalost, biti zatvoren zbog tehnologije izvođenja radova i vršiće se alternativnim obilaznim pravcem kroz naselje od ponedjeljka. Samo trajanje u ovom momentu zavisi od dinamike radova, ali gledaćemo da ga svedemo na najmanju moguću mjeru. Ovom prilikom apelujem na učesnike u saobraćaju za strpljenje i da u startu planiraju svoje vrijeme – poručio je Kostrešević.

Pomoćnik ministra saobraćaja i veza Republike Srpske Dragan Stanimirović rekao je da magistralni put Prijedor – Banjaluka predstavlja jedan od najopterećenijih putnih pravaca u Republici Srpskoj gdje je prosječan godišnji dnevni saobraćaj na pojedinim dionicama i do 10.000 vozila na dan.

– Rehabilitacija ovog dijela putnog pravca zasigurno će povećati bezbjednost saobraćaja i omogućiće komforniju vožnju, kako za putnički tako i za teretni saobraćaj. S obzirom na to da će za vrijeme izvođenja radova saobraćaj biti preusmjeren na lokalni putni pravac, ja bih molio sve učesnike u saobraćaju za strpljenje. Na ovoj dionici identifikovano je više opasnih mjesta što će nakon rehabilitacije biti sanirano – dodao je Stanimirović.

Direktor “Prijedorputeva” Radenko Crnogorac rekao je da su tehnički uslovi za izvođenje radova takvi da se moralo ići na totalnu obustavu saobraćaja.

– Bolje je da pod obustavom radimo neko kraće vrijeme koje mi procjenjujemo na maksimalno do tri mjeseca, nego da pod saobraćajem radimo šest mjeseci – istakao je Crnogorac.

Gradonačelnik Prijedora Dalibor Pavlović zahvalio je u ime grada “Putevima Republike Srpske” koji su se odlučili za rehabilitaciju ovog puta koja je značajna i za građane i za privrednike.

– Ovo će uveliko pomoći da smanjimo broj saobraćajnih nezgoda, a takođe i privrednicima omogućiti bolju i bržu komunikaciju sa Banjalukom – rekao je Pavlović.

On je podjsetio na to da je grad odobrio korištenje obilaznice za vrijeme radova i obavezao izvođača radova da sanira štetu koja eventualno nastane tokom izvođenja radova.

– Naši građani nemaju razlog za zabrinutost. Ako bude nastalo problema na toj cesti, biće sanirani u što skorijem roku i put će biti vraćen u prvobitno stanje – poručio je Pavlović.

Na tenderu “Puteva Republike Srpske” preduzeća “Prijedorputevi” i “Kozaraputevi” iz “Fortis grupe” dobila su ovaj posao vrijedan 22 miliona KM i s rokom završetka radova od 18 mjeseci od momenta uvođenja izvođača u posao.

Autor: SRANA/RTRS