Sjedinjene Američke Države i njeni partneri učinili su veliku nepravdu prema Srbima u BiH, direktno se svrstavši na stranu Hrvata i tadašnjih muslimana. Unutar tog poduhvata srpska zajednica u Sarajevu više ne postoji. Ovo je suština jednoglasno utvrđenog Izvještaja Nezavisne međunarodne komisije za istraživanje stradanja Srba u Sarajevu od 1991. do 1995. godine, kaže njen predsjednik Rafael Izraeli.

Sa sadržajem Izvještaja, koji će biti predstavljen na brojnim ovdašnjim i inostranim adresama, među prvima su upoznati gledaoci programa RTRS-a.

Šestočlana Međunarodna komisija je na 1.000 stranica Izvještaja dokumentovala da su SAD, neopravdano, Srbe optužile za za rat u kojem su učestvovala tri naroda. Navodeno je da su Srbi, bez argumenata, najčešće nazivani ubicama, napadačima, na kraju i počiniocima navodnog genocida.

– Paralelno sa tim, prikazivali su muslimane kao svece, jer su oni bili ti jadnici koje je progonio zapad i morali su da prikazuju Srbe kao zločince – rekao je Izraeli.

U najtužnijem dijelu Izvještaja, kako u našem serijalu kaže profesor Izraeli, konstatovano je da srpska hrišćanska zajednica u Sarajevu potpuno uništena i da se poriče pravda za porodice na hiljade ubijenih Srba.

U gradu su, kaže, napravljene brojne džamije i malo šta podsjeća na egzodus predratnog srpskog stanovništva.

– Sarajevo je postalo grad očišćen od Srba kao što je Njemačka u vrijeme nacizma očišćena od Јevreja. To je sad jasno i definitivno je potpuno završena stvar – jasan je Izraeli.

Izraeli je podsjetio da su tadašnjim muslimanima u ratu protiv Srba pomagali i mudžahedini. Istakao je da i danas postoje, kako kaže, veze bošnjačko-muslimanske elite sa međunarodnom ekstremističkom mrežom.

Autor: RTRS