Srpski član i predsjedavajući Predsjedništva BiH Milorad Dodik izjavio je da u SDS-u i PDP-u nema ozbiljnog sagovornika za ozbiljne nacionalne teme i da im je manir da političku laž smatraju vrhunskim dotignućem svoje politike, a onda odu.

Komentarišući jučerašnje napuštanje posebne sjednice Skupštine od strane opozicionih poslanika i neglasanje o zaključcima o ocjeni rada visokog predstavnika, Dodik je rekao da oni imaju svoju neku politiku i da SDS nikada zvanično nije tražio sjednicu parlamenta na kojoj bi se raspravljalo o odlasku visokog predstavnika.

– Mi smo pokušali da izgradimo politiku jedinstva. Јavnost je mogla da primjeti da u svom uvodnom izglaganju nisam pomenuo nikakve razlike, a oni su krenuli sa tim. Čak su govorili i neistine – rekao je Dodik novinarima u Trebinju.

Dodik je rekao da je 2006. godine SNSD, odnosno on, uveo zabranu objavljivanja odluka visokog predstavnika i da nije tačno ono što su oni gorili sve vrijeme.

– Ali, oni su htjeli da iznesu laži da nestanu. To je manir upravo takvih koji političku laž smatraju vrhunskim dostignućem svoje politike, a onda odu i nestanu, pa im ne možete reći da lažu – istakao je Dodik.

To je pogrešno, smatra, jer to govori da je SDS pao na minimalnu političku podršku, što se, kako je naveo, vidjelo i na lokalnim izborima.

– Ono što će im se desiti u narednom periodu je još dalja erozija. To je primjer u kome je SDS žrtvovao svoju politiku da bi podržao anti-SDS politiku PDP-a, te dvije politike nikada nisu bile spojive – smatra Dodik.

Dodik je napomenuo da je SDS u nekom periodu stvaranja Republike Spreske imao izrazito nacionalno obojenu politiku stvaranja nacionalne države, dok je, kako je naveo, čitava struktura PDP-a uključena na biritanske i druge obavještajne izvore i na taj način i funkcionišu.

Prema njegovim riječima, s takvom partijom sa povezao SDS koji je izgubio svoju moć.

– Ne znam koliko ih ima ovdje, ali u drugim sredinama, na primjer u Doboju nisu uspjeli da dobiju nijedno odbornično mjesto, što je katastrofa za jednu takvu političku partiju. To je njihov izbor, mi ćemo nastaviti sa politikama koje je Skupština dominanto usvajala – rekao je Dodik.

On je dodao da su oni izabrali politiku sukoba, politiku dizanja tenzija na bazi neprovjerenih informacija i laži, na bazi nekoliko bilborda ili nečega što nađu u Banjaluci.

– To im je sva politika kojoj mogu da pretenduju. To je njihov izbor, u njima nema ozbiljnog sagovornika za ozbiljne nacionalne teme, a to je tema nacionalne države”, zaključio je Dodik.

Narodna skupština usvojila je juče zaključke u vezi sa ocjenom rada visokog predstavnika, primjenom Aneksa 10 Opšteg okvirnog sporazuma za mir u BiH u periodu razgovora o imenovanju novog visokog predstavnika. Usvojena je i informacija o primjeni Aneksa 10 Dejtonskog mirovnog sporazuma.

Narodna skupština smatra da je vrijeme da BiH sa svoja dva entiteta i tri konstitutivna naroda preuzme odgovornost za vlastiti razvoj u skladu sa Dejtonskim sporazumom i međunarodnim pravom, a ako to ne bude na dnevnom redu u skorije vrijeme, treba pokrenuti razgovore o mirnom razlazu, navodi se u zaključcima skupštinske većine.

Autor: SRNA/RTRS