Proizvodnja ruske vakcine protiv virusa korona sputnjik na beogradskom Institutu “Torlak” počeće do 20. maja.

U prvom ciklusu je planirano da se proizvede četiri miliona vakcina, potvrđeno je na sastanku koji su u Moskvi održali ministar za inovacije i tehnološki razvoje Srbije Nenad Popović i ruski ministar industrije i trgovine Denis Manturov.

Srbija će time postati prva zemlja na teritoriji Evrope gdje će biti proizvedena vakcina sputnjik, saopšteno je iz Popovićevog kabineta.

Popović i Manturov su potvrdili Mapu puta koju su predložili stručnjaci ruskog Ministarstva industrije i trgovine, Ruskog fonda direktnih investicija, Instituta “Gamaleja” i farmaceutske kompanije “Generijum”.

– Ova Mapa puta izrađena je na osnovu ruskog iskustva u uspostavljanju proizvodnje vakcine sputnjik u nekoliko fabrika na teritoriji Ruske Federacije. Planirano je da u prvom ciklusu proizvodnje na Institutu “Torlak” proizvedemo četiri miliona vakcina – rekao je Popović.

On je istakao da je na sastanku predsjednika Srbije Aleksandra Vučića i zamjenika predsjednika ruske Vlade Јurija Borisova, koji je održan 15. februara u Beogradu, izdat nalog da se u roku od mjesec dana pripremi Mapa puta za uspostavljanje proizvodnje ruske vakcine u Srbiji.

– Uradili smo to i pre zadatog roka – rekao je Popović.

On je naveo da će do kraja marta biti potpisan Sporazum o transferu tehnologija sa ruskim partnerima.

Do 16. aprila u Srbiju bi trebalo da stignu manje količine supstance od koje će biti napravljene validacione serije vakcine u Institutu “Torlak”.

Popović je objasnio da će validacione serije u roku od nekoliko dana biti poslate nazad u Rusiju na analizu koju sprovodi renomirani Institut “Gamaleja”.

– Ispitivanje pristiglih uzoraka u Institutu “Gamaleja” traje 21 dan. Poslije potvrde njihove ispravnosti, ruska strana započinje regularnu isporuku većih količina supstance koja se koristi za proizvodnju vakcina u Srbiji. Početak proizvodnje vakcine na Institutu Torlak planiran je do 20. maja – rekao je Popović.

On je istakao da prva faza proizvodnje ruske vakcine u Srbiji podrazumijeva transport supstance, punjenje bočica u skladu sa najvišim tehnološkim standardima, pakovanje i distribuciju vakcina u Srbiji i regionu.

– Nakon uspostavljanja prve faze proizvodnje, započinjemo izradu studije izvodljivosti o proizvodnji u takozvanom punom ciklusu, koja podrazumeva proizvodnju supstance u Srbiji – rekao je Popović.

On je objasnio da će to zahtjevati nabavku složene tehnološke opreme i proširenje proizvodnih kapaciteta “Torlaka”, ali da vjeruje da proizvodnja u punom ciklusu može da bude započeta do kraja ove godine.

– Ovo je istorijski trenutak za Srbiju. Uz pomoć naše ruske braće obnavljamo srpski suverenitet u proizvodnji vakcina, u čemu je naša zemlja nekada bila jedan od lidera u Evropi – rekao je Popović.

Autor: SRNA/RTRS