Natpolovičnu većinu od 95 službenika sa visokom stručnom spremom u Sudu BiH čine Bošnjaci, gotovo 60 odsto, dok se kao Srbi izjašnjava 20 odsto, kao Hrvati 11,5 odsto, a kao ostali 9,4 odsto, piše “Glas Srpske”.

List navodi da ovi podaci obuhvataju samo lica zaposlena na neodređeno vrijeme, a njima nisu obuhvaćene sudije, predsjednik suda i zaposleni sa nižom stručnom spremom.

Prema prebivalištu, čak 83,10 odsto zaposlenih ima prijavljeno prebivalištve u Federaciji Bih /FBiH/, a svega 16,9 odsto u Republici Srpskoj. Prevedeno u brojeve, od 19 zaposlenih Srba, njih 16 dolazi iz Srpske, a troje sa prostora FBiH.

Šef Srpskog kluba u parlamentu BiH Nenad Stevandić rekao je da podatak da samo 16 odsto zaposlenih dolazi sa teritorije Srpske dovoljno govori o Sudu BiH.

“Tako su se na izborima u devet koljena Bošnjaci izjašnjavali kao Srbi kako bi dobili neke funkcije, a tako će se vjerovatno dešavati i u Sudu BiH. LJudi će se izjašnjavati kao Srbi da bi zauzeli srpske pozicije i bavili se odlučivanjem u ime srpskog naroda”, rekao je Stevandić.

On je dodao da je problem Suda BiH, ali i Visokog sudskog i tužilačkog savjeta /VSTS/ BiH upravo u nedostatku legitimiteta.

Delegat u Domu naroda Dušanka Majkić ukazala je da Bošnjaci ne prezaju ni od čega, te da je to problem.

“Prosto je neodrživ ovakav sistem, gdje jedni otimaju nadležnosti i zauzimaju pozicije na štetu druga dva naroda”, rekla je Majkićeva i dodala da se neravnopravnost u strukturi zaposlenih na nivou BiH iz političkih prenijela i u pravosudne institucije.

Poslanik i član Privremene istražne komisije Predstavničkog doma za utvrđivanja stanja u pravosuđu u BiH Branislav Borenović rekao je da nacionalna i entitetska zastupljenost moraju biti primjenjivane i u pravosudnim pitanjima.

Izvor: Glas Srpske