Predsjednik Ujedinjene Srpske Nenad Stevandić ocijenio je da su poslanici opozicije na posebnoj sjednici Narodne skupštine Srpske poslali poruku podrške OHR-u, jer su napustili zasjedanje i izbjegli glasanje.

Stevandić je izjavio Srni da je većina poslanika glasala za zaključke u vezi sa ocjenom rada visokog predstavnika, te time potvrdila stav da Srpskoj treba dati aktivnu poziciju prilikom imenovanja ili pokušaja imenovanja novog visokog predstavnika u BiH.

– Kolege iz opozicije su diskutovale protiv OHR-a i visokog predstavnika, ali su napustili sjednicu da bi izbjegli glasanje – rekao je Stevandić.

On je dodao da je ta poruka demaskirala njihov politički stav prema onome što je sadašnji visoki predstavnik pokušao da najavi, odnosno da koristi bonska ovlaštenja.

– Govori i o tome da bi oni rado obavljali funkcije za koje ih nije izabrao narod, nego OHR – rekao je Stevandić.

On je dodao i da su poslanici iz opozicije OHR-u poručili da bi oni prećutno odobrili smjene visokih funkcionera Republike Srpske ukoliko bi OHR pokušao to da uradi.

– To samo govori da oni nisu primijetili da se u zadnjih 20 godina mnogo toga promijenilo, pa i mogućnosti da OHR radi takve nedemokratske i sultanske stvari – rekao je Stevandić.

On je naveo da je 21. vijek i da su Srbi spoznali svoju snagu i važnost i djeluju institucionalno preko Narodne skupštine Srpske.

Stevandić je izrazio nadu da će poruka poslata iz Narodne skupštine doći i do Savjeta bezbjednosti, gdje je došlo vrijeme da se afirmiše ono što govori Republika Srpska i da se o tome govori kao o činjenici.

– Јer, Republika Srpska je potpisnik Aneksa 10 i ona mora da se pita oko visokog predstavnika. Republika Srpska je ustavna struktura a visoki predstavnik nije – rekao je Stevandić.

Narodna skupština Republike Srpske usvojila je juče u Banjaluci zaključke u vezi sa ocjenom rada visokog predstavnika, primjenom Aneksa 10 Opšteg okvirnog sporazuma za mir u BiH u periodu razgovora o imenovanju novog visokog predstavnika.

Usvojena je i informacija o primjeni Aneksa 10 Dejtonskog mirovnog sporazuma.

Narodna skupština Republike Srpske smatra da je vrijeme da BiH sa svoja dva entiteta i tri konstitutivna naroda preuzme odgovornost za vlastiti razvoj u skladu sa Dejtonskim sporazumom i međunarodnim pravom, a ako to ne bude na dnevnom redu u skorije vrijeme, treba pokrenuti razgovore o mirnom razlazu, navodi se u zaključcima skupštinske većine.

Autor: SRNA/RTRS