Cilj posljednje sjednice Narodne skupštine Republike Srpske jeste da se poruči da izbor novog visokog predstavnika BiH ne može proći bez saglasnosti Republike Srpske, izjavio je Radovan Kovačević, savjetnik srpskog člana i predsjedavajućeg Predsjedništva BiH Milorada Dodika za unutrašnja pitanja.

“Naš stav je da Kancelarija visokog predstavnika mora da se ukine”, rekao je Kovačević za “Sputnjik”.

Prema riječima Kovačevića, želja Republike Srpske je da se o novom visokom predstavniku u UN čuje i stav Banjaluke.

“Smatramo da naš glas mora da se čuje na ovu temu, a taj glas se najbolje iskazuje preko Narodne skupštine Srpske. Visoki predstavnik uspostavljen je Aneksom 10 Dejtonskog mirovnog sporazuma i njegov mandat jasno je definisan isključivo ovim Aneksom u kome i piše na koji način se visoki predstavnik bira”, kaže Kovačević.

On podsjeća da u Aneksu 10 jasno piše da su za to nadležne strane potpisnice Dejtonskog mirovnog sporazuma – SRJ čiji je pravni nasljednik Srbija, Republika Hrvatska, tadašnja takozvana Republika BiH koja više ne postoji, kao i Federacija BiH i Republika Srpska.

“Svi oni treba da se usaglase oko izbora visokog predstavnika i potom da od Savjeta bezbjednosti UN zahtijevaju da relevantnim rezolucijama potvrdi dogovor pomenutih strana. Kao i da potvrdi da li uopšte postoji potreba za visokim predstavnikom”, objašnjava Kovačević.

S obzirom da Republici Srpskoj ne pada na pamet da podrži potrebu za postojanjem Kancelarije visokog predstavnika, Srpska na ovaj način to želi jasno da poruči Savjetu bezbjednosti.

“Dakle, jedino što u tom smislu treba da se desi jeste da se OHR zatvori i da visoki predstavnik konačno ode iz BiH. Da izabrani predstavnici naroda u Republici Srpskoj i u Federaciji konačno dobiju priliku za vođenje države”, rekao je Kovačević.

Prema njegovim riječima, u ovom slučaju nije bitno da li će se Federacija BiH saglasiti sa stavom Republike Srpske, iako Srpska poštuje njihov stav.

“S obzirom da se Srpska neće saglasiti po pitanju opstanka OHR-a, samim tim je priča o izboru novog visokog predstavnika bez bilo kakvog osnova. Ni FBiH ne može da donese drugačiju odluku jer hrvatski narod takođe ne želi da OHR ostane, pa je stvar još jasnija”, kaže Kovačević.

On je konstatovao da ostaje samo jedan od tri konstitutivna naroda u BiH koji bi želeo izbor novog visokog predstavnika.

“Jer, svi visoki predstavnici od 1995. godine, konstantno kršeći Dejton, narušavali su ustavnu strukturu BiH, ustavni položaj i nadležnosti Republike Srpske i stvarali antidejtonsku BiH po volji i ukusu samo jednog naroda, odnosno Bošnjaka”, ističe Kovačević.

Izvor: ATV