Kaže se da je pravda dostižna, iako ponekad spora, ali to svakako ne vrijedi u slučaju sarajevskih Srba. Mnogi od njih, čak i decenijama nakon rata, spriječeni su u vraćanju na svoje posjede. Sudovi obično odbacuju njihove tužbe, ali čak i kada presude da oteto bude nadoknađeno, imanja im obezvređuju do uvredljivih iznosa.

Nakon dvadesetogodišnje pravosudne borbe i bezuspješnih molbi domaćim i stranim institucijama među kojima je i OHR, Opštinski sud u Sarajevu odbacio je zahtjev porodice Nikolić za vraćanje uzurpirane imovine. Iz naselja Briješće, opština Novi Grad, protjerani su nakon Dejtona, da bi njihove tri kuće bile porušene, a na porodičnom imanju niklo je stovarište.

Ratko Nikolić kaže da je srušeno sve što je njegova porodica sagradila.

– Sad našu zemlju koristi Drvosječa… dok oni zarađuju pare mi plaćamo kiriju jer tajkunima se ne može stati u kraj – ističe Nikolić.

Kompletna imovina Nikolića koju su sticale generacije u sarajevskom naselju Briješće procijenjena je na sudu na 38.000 KM, a uzurpator bi trebalo da im isplati i kamate – ukupno oko 80.000 KM. To je za sud vrijednost porodičnih kuća, radionica i pomoćnih objekata na placu od 1.500 kvadrata, čije je postojanje sada, navodno, nemoguće dokazati. Ostale su samo slike devastiranog imanja koje starina pokazuje drhtavim rukama.

– 1998. godine otišli smo jednom, slikali kuće. Tad su na imanju još uvijek bile tri kuće, ali devastirane, a to što su devastirane sigurno je po naredbi onog o je htio da tu otvori firmu. Sada nijednom našem objektu nema ni traga – priča Ratko.

Stovarište frime Drvosječa d.o.o. kojom gazduje Nihad Helać proširilo se na parcelu Nikolića još prije dvije decenije. Vlasnici su, u rijetkim prilikama kada dođu da vide rodno ognjište, bili izloženi prijetnjama i uvredama, a policija ih je čuvala od nasilja uzurpatora. Agent koga su angažovali da proda njihovu zemlju odustao je nakon fizičkog napada.

– Imali smo angažovanu aganciju za prodaju, ali su ih fizički napali, polupali im fotoaparat… Uvijek je bilo problema, fizički su napadali i vrijeđali na nacionalnoj osnovi i to baš taj Helać Nihad – tvrdi Ratko.

Nikolići ne znaju šta dalje da čine. Da uzmu ponuđenih 80.000 KM, mada je u međuvremenu svaka od tri porodice više od tog iznosa platila stanarine i da kao i većina sarajevskih Srba zaborave na rodni kraj i oteto imanje ili da čekaju nedostižnu pravdu u beskonačnoj borbi pred sudovima protiv tajkuna sa dobrim vezama.

Autor: RTRS