Načelnik prijedorske Policijske uprave (PU) Sretoja Vujanović izjavio je da je, uprkos brojnim i dugogodišnjim aktivnostima ove uprave protiv Prijedorčanina R.M. (33) ovaj višestruki povratnik u vršenju teških krivičnih djela ponovo nabavio oružje i počinio teško ubistvo u pokušaju.

oslije pojedinih krivičnih djela, on je smještan na psihijatriju, ali ovaj put suština je da je vješto i vispreno izbjegao policijsku kontrolu tako što se sam prijavio na liječenje. Po otpustu sa banjalučke psihijatrije smo ga mi i priveli, obavili kriminalističku obradu i predali u nadležnost Okružnog javnog tužilaštva Prijedor, rekao je Vujanović.

Vujanović ističe da se uračunljivost cijeni u svakom konkretnom slučaju i niko nije trajno neuračunljiv dok neko takvu odluku ne donese, a kod ovog lica to nije slučaj.

Od 2009. godine do danas prijedorska policija je nadležnom tužilaštvu podnijela izvještaje protiv R.M. za tri krađe, dva krivična djela nedozvoljena proizvodnja i promet oružja ili eksplozivnih materija i po jedno krivično djelo oštećenje tuđe stvari, oduzimanje motornog vozila, iznuda, nasilje u porodici, zlostavljanje, mučenje i drugo neljudsko i nehumano ponašanje, ugrožavanje sigurnosti, izazivanja opšte opasnosti i ubistvo u pokušaju.

– PU Prijedor je prema njemu u svakom konkretnom slučaju preduzela sve mjere iz svoje nadležnosti – privođenja, lišenja slobode, pretresi, oduzimanje oružja, oduzimanje vozila i tako dalje. On je i višestruki povratnik u vršenju prekršaja iz oblasti bezbjednosti saobraćaja za koje ima dug u registru novčanih kazni veći od 17.000 KM, a ima i prekršaje po Zakonu o javnom redu i miru – naveo je Vujanović.

On je podsjetio da je ova osoba postala poznato široj javnosti u martu 2019. godine kada je sugrađanina Azrina Hodžića primorala da sa svoga vozila skine grb BiH koji je bio zalijepljen za ceradu prikolice i objavio snimak incidenta na društvenim mrežema.

– Tad je bio u fokusu pažnje javnosti, ali ovo sada je najdrastičniji slučaj. Ovo je teško ubistvo u pokušaju, okvalifikovano je kao takvo. On je nama stalno bio predmet kontrole, vodeći računa o njegovoj ličnosti da ne bismo došli u situaciju da kršimo njegova prava, a sklon je nasilničkom ponašanju. On je tu noć htio nekoga ubiti – naglasio je Vujanović.

Načelnik Sektora kriminalističke policije prijedorske PU Radenko Bašić naveo je da se od 13 krivičnih djela za koje su tužilaštvu dostavljeni izvještaji protiv R.M, četiri mogu okarakterisati kao teža, uključujući i teško ubistvo u pokušaju 6. marta kada je u 20.40 časova u Ulici Slavka Rodića u Prijedoru ispalio više hitaca iz automatske puške u pravcu ugostiteljskog objekta, a ranije istog dana je pucao i iz gasnog pištolja.

– Ovaj događaj je izazvao pažnju javnosti i jedan veći stepen uznemirenosti građana, ali smo mi unazad godinama dokumentovali 13 krivičnih djela tog lica i svi ti slučajevi su proslijeđeni tužilaštvu na dalje postupanje – rekao je Bašić.

U januaru ove godine u pretresu vozila “folksvagen turan” kojim je upravljao R.M. policijski službenici su pronašli i oduzeli poluatomatsku pušku, bajonet za vojnu pušku, ručnu bombu i 26 puščanih metaka.

Okružni sud u Prijedoru 10. marta je saopštio da je osumnjičenom R.M. odredio pritvor u trajanju od mjesec dana zbog postojanja osnovane sumnje da je počinio krivična djela teško ubistvo u pokušaju i nedozvoljena proizvodnja i promet oružja ili eksplozivnih materija.

Pritvorski razlozi su bojazan da će uništiti, sakriti, izmijeniti ili falsifikovati dokaze ili uticati na svjedoke, saučesnike ili prikrivače, te bojazan da će ponoviti krivično djelo ili da će dovršiti pokušano krivično djelo.

Autor: SRNA/Srpskainfo