Osim gradom slikara, Prijedor nazivaju i gradom murala. Brojni murali oplemenjuju lice grada, a za nekoliko njih “odgovorni” su, ni manje ni više, nego dvojica defektologa, Stevan Šeatović i Miloš Bajić.

Prije nego što su počeli oslikavati zidove Prijedora, Stevan Šeatović Miloš Bajić nisu imali nikakvo slikarsko iskustvo.

Radeći kao defektolozi u Јavnoj ustanovi Centar “Sunce” odlučili su da ukrase jednu učionicu likovima iz crtanih filmova.

Nakon toga oslikali su i spoljni zid Dječijeg vrtića “Radost”, što je bio prvi put da su izašli u javni prostor.

Poslije ukrašavanja vrtića “Radost”, uslijedilo je još nekoliko projekata u javnom prostoru. Nakon upokojenja mitropolita Amfilohija, Stevan i Miloš su u prijedorskom naselju Urije oslikali njegov mural. Zid pokraj rijeke Sane krasi mural na temu neophodnosti zaštite životne sredine, koji su uradili zajedno sa učenicima osnovnih škola.

Posljednji u nizu je mural u naselju Pećani posvećen Fudbalskom klubu “Rudar” iz Prijedora.

Osim što slikaju murale u javnom prostoru, Stevan i Miloš svojim djelima ukrašavaju i unutrašnjost raznih prostorija, a najviše dječije sobe.

Stevan kaže da ni on ni Miloš nemaju nikakvo formalno slikarsko obrazovanje, a da su iz likovnog vaspitanja tokom školovanja bili – prosječni.

U okviru projekta “Prijedor – grad murala” svake godine raspisuje se međunarodni konkurs za najbolji mural, koji se kasnije i oslika. Stevan i Miloš kažu da će se prijaviti na sljedeći konkurs sa idejom koju su sami osmislili.

Autor: RTRS