Odbornici Skupštine grada Prijedor imenovali su danas za vršioca dužnosti direktora Doma zdravlja u ovom gradu Slobodana Javora, koji je na toj dužnosti zamijenio Slavicu Popović.
Gradonačelnik Prijedora Dalibor Pavlović izjavio je da ne može reći da li je riječ o političkoj odluci, navodeći da se među direktorima koje danas smjenjuju nalaze i kadrovi SNSD-a.

“Očigledno je da oni koji su pokrenuli inicijativu nisu zadovoljni radom prethodnih direktora i da žele da postave neke nove ljude, mlađe i energičnije koji hoće da donesu promjene. To je legitimno pravo Skupštine. Skupštinska većina je donijela takvu odluku i to je sve u skladu sa statutom, zakonom i svim onim što je neophodno da bi se sprovela ta smjena”, rekao je Pavlović.

On je novinarima u Prijedoru na pauzi zasjedanja rekao da su ranije smijenjena dva načelnika odjeljenja i vršilac dužnosti direktora Agencije za ekonomski razvoj grada Prijedora “PREDA-PD” iz SNSD-a, a da i danas na spisku direktora koje smjenjuju ima i kadrova SNSD-a.

“Sve je to politika. Bila je otežana saradnja između Skupštine, gradonačelnika i tih direktora i zato je odlučeno tako kako je odlučeno”, dodao je Pavlović.

Za smjenu Popovićeve i imenovanje Javora glasalo je 17 odbornika, šest je bilo protiv, a jedan uzdržan.

Odbornik SNSD-a Saša Bursać rekao je da je Popovićeva dobro vodila Dom zdravlja i da to niko ne spori, ali da više nema političku podršku ovog doma.

Šef Kluba odbornika DNS-a Goran Predojević rekao je da je Popovićeva jedan od najboljih direktora zdravstvenih ustanova u Republici Srpskoj i da je jedini razlog smjene što je član DNS-a.

“Postoje propisani razlozi zbog kojih se neko može smijeniti prije isteka mandata. Nijedan od tih razloga nije naveden u obrazloženju inicijative za smjenu”, dodao je Predojević.

Predsjednik Skupštine grada Prijedora Mirsad Duratović rekao je da ovo tijelo radi prema svom poslovniku i statutu, a ne po aktima Doma zdravlja.

Popovićeva je bila smijenjena za vrijeme mandata 3. oktobra 2019. godine, nakon čega je odlukom suda iz marta prošle godine vraćena na ovu dužnost.

Izvor: Agencije