Epidemiološka situacija u Prijedoru je u blagom pogoršanju, saopšteno je nakon sjednice gradskog Štaba za vanredne situacije. Najavljena je dezinfekcija javnih ustanova.

Infektolog bolnice “Doktor Mladen Stojanović” Prijedor Boris Ćurguz ocijenio je da situacija u ovoj zdravstvenoj ustanovi postaje pomalo zabrinjavajuća, da je povećan broj pacijenata i da ih je trenutno hospitalizovano 46, od kojih 30 iz Prijedora, sedam iz Novog Grada, četiri iz Kozarske Dubice i po jedan iz Kostajnice, Šipova i Sanskog Mosta.

– U toku prethodnog dana imali smo dva pacijenta koji su, nažalost, preminuli i trenutno su svi pacijenti teže i teške kliničke slike. Na aparatima za mehaničku ventilaciju trenutno je šest pacijenata i to je jedan orgoman broj i zato molim sugrađane da poštuju mjere – poručio je Ćurguz.

On je naveo da je zdravstveni sistem prenapregnut, da je teško izdržati sve, da zdravstveni radnici sve duže borave u prostoru sa zaraženim pacijentima i da se povećavaju izloženost i mogućnost zaražavanja.

Gradonačelnik Prijedora Dalibor Pavlović izjavio je da je epidemiološka situacija u ovom gradu u laganom pogoršanju i apelovao da sugrađani shvate ozbiljnost situacije jer period koji dolazi nije obećavajući, da se drže preporuka i mjera, pogotovo u ugostiteljskim objektima, kako se ne bi moralo ići s rigoroznijim mjerama.

Načelnica Higijensko-epidemiološke službe prijedorskog Doma zdravlja Milica Otković rekla je da se za vakcinacju u Prijedoru u protekla četiri dana prijavilo 1.400 građana starijih od 65 godina.

Autor: RTRS