ПРИЈЕДОР, 16. МАРТА /СРНА/ - Сједница Градског штаба за ванредне ситуације.

Za vakcinacju u Prijedoru u protekla četiri dana prijavilo se 1.400 građana starijih od 65 godina, rekla je danas načelnik Higijensko-epidemiološke službe prijedorskog Doma zdravlja Milica Otković, napominjući da je baza podataka jedinstvena i za telefonske i za onjajn prijave.
Otkovićeva je zamolila građane da imaju strpljenja, jer operateri aktivno rade na linijama i uzimaju podatke neophodne za vakcinaciju.

“Ko ima mlađeg i ima mogućnost onlajn prijave, neka koristi onlajn prijavu”, rekla je Otkovićeva novinarima nakon sjednice Gradskog štaba za vanredne situacije.

Telefoni za prijave građana iznad 65 godina su 052/237-127 i 052/225-221 od 7.00 do 15.00 časova radnim danom, a onlajn aplikacija /www.dzprijedor.org/ otvorena je 24 časa.

“O početku i mjestu građani će biti obaviješteni naknadno”, dodala je Otkovićeva i podsjetila da je juče počela imunizacija lica koja su zaposlena u domovima i korisnika domova, kao i zdravstvenih radnika “sputnjik ve” vakcinom, te da je odziv dobar i da se ide po uobičajenom tempu.

Ona je precizirala da je trenutno broj lica s pozitivnim pi-si-ar testom 73, da su 154 lica u kućnoj izolaciji, 6.383 lica su izašla iz zdravstvenog nadzora, oporavilo se 1.219, a umrlo 76.

Infektolog bolnice “Doktor Mladen Stojanović” Prijedor Boris Ćurguz ocijenio je da situacija u ovoj zdravstvenoj ustanovi postaje pomalo zabrinjavajuća, da je povećan broj pacijenata i da ih je trenutno hospitalizovano 46, od kojih 30 iz Prijedora, sedam iz Novog Grada, četiri iz Kozarske Dubice i po jedan iz Kostajnice, Šipova i Sanskog Mosta.

“U toku prethodnog dana imali smo dva pacijenta koji su, nažalost, preminuli i trenutno su svi pacijenti teže i teške kliničke slike. Na aparatima za mehaničku ventilaciju trenutno je šest pacijenata i to je jedan orgoman broj i zato molim sugrađane da poštuju mjere”, poručio je Ćurguz.

On je naveo da je zdravstveni sistem prenapregnut, da je teško izdržati sve, da zdravstveni radnici sve duže borave u prostoru sa zaraženim pacijentima i da se povećavaju izloženost i mogućnost zaražavanja.

“Onda ne znam šta će biti ako padne bolnica”, dodao je Ćurguz.

Gradonačelnik Prijedora Dalibor Pavlović izjavio je da je epidemiološka situacija u ovom gradu u laganom pogoršanju i apelovao da sugrađani shvate ozbiljnost situacije jer period koji dolazi nije obećavajući, da se drže preporuka i mjera, pogotovo u ugostiteljskim objektima, kako se ne bi moralo ići s rigoroznijim mjerama.

“Kreće dezinfekcija javnih ustanova u saradnji sa Odjeljenjem za stambeno-komunalne poslove koje će obezbijediti atomizere i izosan. Radovi na rekonstrukciji zgrade psihijatrije u bolnici idu planiranom dinamikom i uskoro će i to biti završeno i ta zgrada biće dostupna za potrebe kovid pacijenata”, naveo je Pavlović.

On je dodao da se situacija prati iz dana u dan i da se vodi računa da se smanji broj oboljelih, te najavio da će naredna sjednica štaba biti održana u petak, 19. marta, u 8.00 časova.

Izvor: Agencije