Republika Srpska nema namjeru da ratuje, ali ima namjeru da izgradi svoj politički subjektivitet, a jednoga dana i suverenu državu, rekao je Milorad Dodik, srpski član i predsjedavajući Predsjedništva BiH, u emisiji Telering.

– Legitimitet je na našoj strani, postavljene su međuentitetske granice, gruntovno se zna šta je čije. Često me pitaju miran razlaz ili rat. Kakav rat? Ko će da ratuje? Željko Komšić daje nekeve izjave, ali on je čovjek bez političkog legimiteta. Danas u Federaciji BiH imate potpun raskol između Hrvata i Bošnjaka, a u BiH Srbi, Bošnjaci i Hrvati ne mogu ništa da se dogovore – ističe Dodik.

on se osvrnuo i na rad visokog predstavnika, uz tvrnju da se institucije Republike Srpske bore od 2006. godine da se ta funkcija ukine.

– Niko ne može da kaže da mi godinama ne ukazujuemo da nam ne treba visoki predstavnik, i stalno se tome suprostavljamo. Јoš od vremena Pedija Ešdauna. BiH danas izleda gore nego ikada u poslijeratnom periodu. Ona je neodrživa politička konstrukcija. Јa jesam član Predsjedništva BiH, ali samo da je BiH onakva kakvu ju je napravio Dejton, borio bi se za nju – rekao je Dodik.

I sam je na svojoj koži osjetio pritiske visokog predstavnika, uz konstataciju  da je zapad formirao neki svoj stereotip o “dobrim i lošim” momcima u BiH.

– Јoš 2006 godine visoki predstavnik  je imao želju da me smjeni, i tada sam shvatio da su oni neprijatelji srpskog naroda. Njihova je percepcija da Srbe treba iseliti u Srbiju, ili već negdje, i da ovo ostane čisto bošnjačka teritorija. To je bio cilj Kalaja, visokog predstavnika tada, a i sada. Međutim, moraju shvatiti da su se mnoge stvari promjenile – poručio je Dodik.

Istakao je i kakavu bi on BiH volio da vidi.

– Sasvim je razumno dozvoliti narodima u BiH političku slobodu, da baštine svoju identitet, bez ikakvih zabrana od bilo koga i da vremenom nauče pomagati jedni drugima. Da se nikome ne nameće politički stav. Јa sam uvjeren da je to moguće. Ali druga strana želi svu krivicu svaliti na srpski narod, i onda imamo problem – rekao je Dodik.

On je naglasio da i Zagreb i Beograd žele više dobro BiH nego što ti misli Sarajevo.

– Otiđite u Beograd, a potom i u Zagreb. Država sa dva entiteta i tri konstutivna naroda. Zar je to teško da prihvate i u Sarajevu – zapitao se Dodik.

Autor: RTRS