Agencija lokalne demokratije Prijedor od decembra mjeseca realizuje projekat “Otkrij prošlost – dizajniraj budućnost” u kojem su organizovali niz radionica za mlade, od kojih je jedna namijenjena izradi murala.

ovim radionicama mladi su se upoznali sa jedinstvenim naslijeđem, inspirisali se prošlošću i razvijali svoje likovne vještine. Između ostalog, učili su i da oslikavaju murale. Izradu prvog murala koji će biti predstavljen u toku ovog projekta, mladi umjetnici započeli su u Ljubiji.

– Posjetili smo istorijske lokacije u Prijedoru, upoznali ljude koji su nam ispričali zanimljive priče vezane za Prijedor i okolinu. Sve je ovo služilo da se mladi nadahnu umjetničkom vizijom i prenesu je na murale – rekla je Dragana Šušnica, koordinator projekta.

FOTO: AGENCIJA LOKALNE DEMOKRATIJE PRIJEDOR
FOTO: AGENCIJA LOKALNE DEMOKRATIJE PRIJEDOR

Projekat se realizuje zahvaljujući podršci programa “Bosnia and Herzegovina Resilience Initiative” (BHRI), koji sprovodi Međunarodna organizacija za migracije (IOM), uz finansijsku podršku Američke agencije za međunarodni razvoj (USAID).

– Tokom likovnih radionica u februaru mladi su se upoznali sa osnovnim elementima likovne kompozicije, imali su priliku da transponuju tekstualni sadržaj u vizuelni, na oslovu predložaka koje su sami birali. Jedna od radionica je bila predstavljanje sopstvene unutrašnjosti upotrebom boje, linije, površine i drugih likovnih elemenata. Radili smo timski na pojedinim radovima. Sve ovo je vodilo ka završnoj fazi radionica, a to su skice za tri murala koje su vrlo uspješno realizovane – objasnila je ona.

Kako kaže, sve teme su bile prilagođene njihovom uzrastu i cilju samih radionica, predlošcima za murale.

– Učesnici su pokazali izuzetnu zainteresovanost i kreativnost tokom treninga. Skice za mural, kao i sami murali treba da nose vizuelne poruke kulturnog, društvenog, industrijskog i svakog drugog razvoja Prijedora od kraja Drugog svjetskog rata do devedesetih. Prikazani u formi razmotane filmske trake, naslikani kadrovi će pričati priču o “zlatnom periodu” našeg grada – naglasila je.

FOTO: AGENCIJA LOKALNE DEMOKRATIJE PRIJEDOR
FOTO: AGENCIJA LOKALNE DEMOKRATIJE PRIJEDOR

Tokom januara zajedno sa učesnicima radionica, posjetili su spomenike NOB-a u užoj gradskoj zoni, spomen kuću porodice Stojanović, partizansko groblje na Urijama, spomenik na aerodromu Urije, Ljubiju, partizansko groblje u Ljeskarama, spomenike u Velikom Palančištu i na Svalama, Memorijalni kompleks Mrakovica itd.

– Mladi će oslikati mini murale na tri lokacije, u Prijedoru to je “Ljetna bašta” koja je izgrađena je krajem pedesetih godina i to je mjesto na kom se održavaju kulturni, zabavni i umjetnički sadržaji. U Kozarcu mini mural će se oslikati u glavnoj ulici, na fasadi zgrade mjesne zajednice Kozarac i u Ljubiji odlučili smo se da to bude fasade zgrade gdje se nalazi Omladinski centar Ljubija – rekla je Šušnica.

Ovim programom mladi su dobili priliku da kroz teorijsko, praktično i kreativno učešće, upotpune opšte znanje iz istorije i jasnije razumiju sredinu u kojoj žive. Takođe, da usvoje osnovne pojmove likovne kompozicije, timskog rada, apstraktnog mišljenja kroz kreativne zadatke, što će im svakako donijeti benefite u budućnosti i daljem obrazovanju i radu. Stvorena su nova prijateljstva i saradnje.

– Što se samih učesnika tiče oni su imali priliku da se kroz projekat “Otkrij prošlost – dizajniraj budućnost” upoznaju sa mnogim umjetničkim, istorijskim i uopšte, društveno – kulturnim pojmovima i do sad smo imali povratnu reakciju od mladih koja je pravazišla naša očekivanja. Preko murala se umjetnost uključuje u svakodnevni život ljudi i stanovnici i posjetioci pozivitno reaguju na ovaj vid ukrašavanja gradskih fasada – rekla je ona.

 

MLADI UČE O UMJETNOSTI I ISTORIJI

Kroz ovaj projekat dolazi do jačanja i povezanosti mladih, kroz njihov zajednički rad na međusobno povezanim aktivnostima i oživljavanju kulturnog naslijeđa u gradu Prijedoru. Takođe i kroz promovisanje važnosti učešća mladih u promociji i podizanju svijesti o vezama i mjestu koje njihovo kulturno naslijeđe zauzima, na teritoriji Prijedora i šire. Mladi će se izraziti na jedan moderan način u stvaralaštvu, jačajući vezu između dvije starosne strukture kroz razgovor i istoriju. Takođe, dajući starijima priliku da prenesu svoje priče iz istorije i kulture određenog perioda, koje će mladi dalje promovisati kroz aktivnosti projekta. Na ovaj način projekat uključuje različite društvene aktere i institucije.

Izvor: Srpskainfo