Grad Prijedor trenutno raspolaže sa 57 stanova koji čine fond socijalnog stanovanja, pri kraju je izgradnja još 52 stana, a potrebno je ukupno 300 takvih stambenih jedinica, podaci su gradskog Odjeljenja sa saobraćaj, komunalne poslove, zaštitu životne sredine i imovinsko-stambene odnose.
Riječ je o postojećih 50 stanova u naselju Pećani, pet stanova u Ulici Vuka Kardžića i dva stana u LJubiji, te o dvije stambene zgrade u naselju Raškovac sa 20, odnosno 32 stana, gdje se useljenje očekuje krajem ovog i početkom idućeg mjeseca.

Princip socijalnog stanovanja je podrška javnog sektora svim fizičkim licima koja iz različitih, a prvenstveno ekonomskih, socijalnih i zdravstvenih razloga nisu u mogućnosti da samostalno riješe stambeno pitanje na tržištu, licima sa deficitarnim zanimanjima, onima koji su ostali bez stambene jedinice usljed više sile i onima koja zbog liječenja djeteta ostaju na području grada duže od 10 dana.

Skupština grada Prijedora donijela je odluku o visini zakupnine za korištenje stambenih jedinica socijalnog stanovanja u rasponu od jedne KM do 1,20 KM po metru kvadratnom.

Zakupnina je neprofitna i koristi se u svrhu održivog upravljanja ovim fondom, a troškovi komunalnih usluga ne ulaze u cijenu.

Pravo na subvenciju zakupa mogu ostvariti korisnici u stanju socijalne potrebe koji nemaju nikakva novčana primanja ili im prihodi ne prelaze iznos od 20 odsto prosječne neto plate zaposlenih u Republici Srpskoj za prethodnu godinu po članu domaćinstva.

Subvenciju od 50 odsto mogu ostvariti ranjive kategorije, i to raseljena lica i
izbjeglice, demobilisani borci, ratni vojni invalidi od pete do 10. kategorije, povratnici po sporazumu o readmisiji, žrtve ratne torture, samohrani roditelji, porodice sa troje i više djece, mladi bez roditeljskog staranja i mladi bračni parovi do 35 godina.

Pravo na subvenciju u punom iznosu zakupnine imaju materijalno neobezbijeđena i za rad nesposobna lica, lica sa invaliditetom, starija lica bez porodičnog staranja koja imaju više od 65 godina, žrtve nasilja u porodici i druga lica u skladu sa Zakonom o socijalnoj zaštiti.

Zakupnine se subvencionišu iz budžeta grada Prijedora i budžeta Republičkog sekretarijata za raseljena lica i migracije.

Izvor: Agencije