U Republici Srpskoj do daljeg neće biti dodatnih restriktivnijih mjera, ali će kontrole postojećih biti znatno pooštrene.

Ovo je jedinstven stav predsjednika Vlade Republike Srpske Radovana Viškovića i predstavnika gradova i opština i zdravstvenih ustanova.

Svi apeluju na građane da savjesnije primjenjuju epidemiolške mjere, jer je to, kako kažu, najbolji način istovremene zaštite zdravlja i spasavanja ekonomije.

Uprkos pogoršanoj epidemiološkoj situaciji ugostiteljski objekti neće biti zatvarani. Da bi njima i drugim privrednim društvima omogućili rad, republički štab i štabovi gradova i opština biće u stalnom zasijedanju. Rečeno je i da će nepoštovanje epidemioloških mjera biti strogo kažnjavano, a primjenu će kontrolisati efikasni timovi.

– Zajednička kontrolna tijela, tako ćemo ih nazvati jer će biti sastavljeni od pripadnika MUP-a, komunalnih inspektora i dobrim dijelom Inspektorata Republike Srpske – rekao je premijer Višković.

Mogućnost strožeg djelovanja unutar lokalne zajednice iskoristio je trebinjski krizni štab. Zbog pogoršanja stanja u ovom gradu, rad ugostitelja je ograničen do 21 čas. Privatne ambulante su dobile obavezu da prijavljuju kovid pozitivne pacijente kako bi njihova imena ušla u bazu timova za kontrolu primjene mjera.

– Da se zabrane sve sportske aktivnosti do 18 godina. Kako za naše sportiste koji se takmiče unutar teritorije Grada tako i onih koji bi se takmičili izvan Trebinja – naveo je gradonačelnik Trebinja Mirko Ćurić.

Na sastanku je konstatovano da Srpska raspolaže dovoljnim brojem kreveta za zbrnjivanje oboljelih i da je, u tom smislu, situacija sa 870 hospitalizovanih znatno povoljnija u odnosu na novembar, kad je na bolničkom liječenju bilo 1.200 oboljelih od korone.

– Mi imamo zasad dovoljno kreveta, dajemo sve od sebe da tako i ostane. U Bijeljini se nikad nije tražio krevet više, trudimo se da tako i ostane – istakao je Zlatko Maksimović, direktor Bolnice “Sveti Vračevi” u Bijeljini.

Molbi predstavnika Vlade, lokalnih zajednica i medicinskih radnika građanima da savjesnije primjenjuju epidemiološke mjere pridružili su se i poslodavci.

Naglašavaju da bi usljed skraćenog radnog vremena ili potpunog zatvaranja ugostiteljskih objekata veliki broj osoba trajno izgubio radna mjesta.

Predsjednik Udruženja Horeka Dalibor Šajić rekao je da bi pooštravanjem mjera u Srpskoj bili neodrživi uslovi za rad i ostvarivanje prihoda, što bi veoma ugrozilo solventnost i likvidnost, kao i radna mjesta u ovom sektoru.

– Mjere se trebaju poštovati, ali je nama važno da se propisanim mjerama ne ugrožava rad ugostiteljskih objekata. Moramo zato naći zajednički jezik sa institucijama Republike Srpske – rekao je Šajić.

Predsjednik Unije udruženja poslodavaca Republike Srpske Saša Trivić, rekao je da bez lične odgovornosti se neće ništa postići.

– Ukoliko želimo da spasimo privredu moramo se svi uozbiljiti. Imamo podatke da je u novembru pad prometa bio oko 40 odsto, a u februaru nismo imali pad, što znači da su se građani dodatno opustili – rekao je Trivić.

Da protivpandemijske mjere treba pooštriti, smatraju članovi Kriznog štaba za praćenje epidemiološke situacije u Republici Srpskoj.

Smatraju da je to najbolji način za djelotvorno smanjenje pritiska na zdravstvene ustanove, koje bilježe naglo povećanje broja pacijenata, posebno onih sa srednje teškom i teškom kliničkom slikom.

Autor: RTRS