Zakon o utvrđivanju porijekla imovine u Republici Srpskoj vjerovato će se naći na dnevnom redu sljedeće sjednice Narodne skupštine, a potom ide na tromjesečnu javnu raspravu.

Taj plan za Srpskainfo otkriva šef Kluba poslanika SNSD u Narodnoj skupšini Srpske, Igor Žunić.

Podsjeća da je ova stranka uputila tekst zakona svim poslaničkim klubovima, grupama, odnosno političkim partijama koje djeluju u parlamentu.

– Još nismo dobili nikakav komentar ni bilo kakvu vrstu odgovora. Nadam se da su sve pažljivo iščitali. Ali, nije probem jer je plan da zakon ide u nacrtu u NSRS i da javna rasprava bude 90 dana. Tako da se otvori prostor da građani, svi koji to žele, mogu da daju komentare i prijedloge – kaže Žunić.

FOTO: SINIŠA PAŠALIĆ/RAS SRBIJA
FOTO: SINIŠA PAŠALIĆ/RAS SRBIJA

Igor Žunić

Danas bi trebalo da bude održana sjednica skupštinskog kolegijuma, a Žinić dodaje da će predložiti da tekst zakona bude uvršten u dnevni red.

U tom slučaju, Narodna skupština će o Nacrtu zakona o utvrđivanju porijekla imovine raspravljati već na sljedećoj redovnoj sjednici koja bi trebalo da počne iduće sedmice.

Poslije sjednice Predsjedništva SDS saopšteno je da imaju primjedbe na tekst zakona. Član Predsjedništva Vukota Govedarica, ipak, ne želi da govori o detaljima prije nego što zakon detaljno „pretrese“ pravni tim, na čelu sa prof. prava Ivankom Marković.

– Nakon toga SDS će se oglasiti i obavijestiti SNSD šta misli o predloženom tekstu zakona. Ono što sada trenutno možemo da vidimo, ima nekih vrlo neprihvatljivih stvari – kaže Govedarica za Srpskainfo.

FOTO GORAN ŠURLAN/RAS SRBIJA
FOTO GORAN ŠURLAN/RAS SRBIJA

Predsjednik PDP Branislav Borenović smatra da ne treba čekati donošenje zakona i njegovo stupanje na snagu 2023.

– Pozivam Milorada Dodika da već sutra formiramo komisiju da ispita imovinu lidera političkih partija. Sada ih ima puno, pošto je on napravio dosta tih liderčića. Hajde da provjerimo imovinu lidera svih političkih partija iz RS, to možemo da uradimo za 15 dana. Znači, vrijednost imovine, način sticanja imovine i da li je to ostvareno platom koju smo zarađivali u ovom periodu, kreditom ili su nekima novci pali s neba. Da to bude test iskrene namjere SNSD kada je u pitanju porijeklo imovine – kaže Borenović.

FOTO: PDP/PRMO
FOTO: PDP/PRMO

Branislav Borenović

Šef Kluba poslanika SPS Maksim Skoko ističe da je tekst zakona dostavljen svim poslanicima, ali da klub još nije zasijedao, ni zauzeo stav.

– Generano imamo stav da podržimo sva zakonska rješenja koja će dovesti do smanjenja kriminala i korupcije, svega što urušava RS i njene institucije. U tom smislu smatramo da treba podržati ovakvo zakonsko rješenje, ali što se tiče samog sadržaja, vjerovato ćemo imati određene sugestije koje će zakon učiniti još boljim – kaže Skoko za Srpskainfo.

FOTO: FOTO: SINIŠA PAŠALIĆ/RAS SRBIJA
FOTO: FOTO: SINIŠA PAŠALIĆ/RAS SRBIJA

Maksim Skoko

Šef Kluba poslanika US Kostadin Vasić kaže da će poslanici ove stranke podržati usvajanje zakona o utvrđivanju porijekla imovine.

– Ja sam to podržavao i u vrijeme kada sam bio u opoziciji, ali tada nije bilo sluha. Što se tiče samog teksta zakona, detalja, o tome ćemo da se oglasimo kasnije – kaže Vasić.

Zakon o utvrđivanju porijekla imovine i posebnom porezu na imovinu u RS (kako glasi puni naziv) SNSD je poslao na drese ostalih partija u RS prije oko mjesec dana. Ako zakon bude usvojen u predloženom obliku, oni bi trebalo da se primjenjuje tek od 2023.

Imovina koja uzastopno tri godine prelazi 300.000 KM i za koju fizičko lice ne može da dokaže način sticanja, bila bi pod lupom Porske uprave i ostalih institucija i takva imovina bila bi dodatno oporezovana.

NE UTIČE NA KRVIČNI POSTUPAK

U obrazloženju predloženog zakona piše da Srpska ima mehanizme za oduzimanje imovine stečene krivičnim djelom, ali nema pravni mehanizam za utvrđivanje porijekla imovine i za njeno oporezivanje. Utvrđivanje imovine na ovaj način ne bi uticalo na vođenje eventualnog krivičnog postupka i oduzimanja imovine stečene kriminalom. -Veoma je važno da građani u ovoj zemlji mogu da objasne sa čim raspolažu i odakle im izvori za to čime raspolažu. Specifičnost ovog zakona ogleda se prvenstveno u njegovom retroaktivnom dejstvu – piše, između ostalog, u obrazloženju.

Izvor: Srpskainfo