Univerzitetsko klinički centar Republike Srpske posljednjih dana dostiže limit, a to pokazuju statistike o broju ležećih pacijenata, istaknuto je na konferenciji za novinare ove zdravstvene ustanove.

– Na UKC-u leži 350 pacijenata, a oko 60 ih je na nekom obliku respiracije. Dva pacijenta su priključena na vještačka pluća – rekao je Hajder, te dodao da je ova zdravstvena ustanova primorana da osposobi sedmi, odnosno zadnji sprat, za kovid pacijente.

Hajder kaže da je intenzivna njega za negirurške grane popunjena.

– Samo na liječenje kovid pacijenta u posljednjih godinu dana izdvojeno je 60 miliona KM. Tu ne govorimo o troškovima posteljine, hrane, kiseonik. Više od 35 miliona maraka je utrošeno na liječenje lakših oblika kovid oboljenja – navodi Hajder.

Kaže i da se potrošnja kiseonika u posljednjih godinu dana uvećala za 10 puta, a potrošnja antibiotika veća je za dva miliona KM.

– Najveći broj pacijenata koji se liječe u našoj ustanovi su iz Banjaluke, te je logično i da lokalna zajednica pomogne u liječenju njenih građana – rekao je Hajder.

On je podsjetio da do sada grad Banjaluka nije izdvajao novac za rad UKC-a Srpske, ali da se do sada ni ova zdravstvena ustanova nije nalazila u ovakvoj situaciji.

– Do sada nismo bili prisiljeni da otvaramo sedmi sprat, a time dobijamo oko 60 slobodnih kreveta. Ako budu ovakvi trendovi, ne bi me čudilo da do ponedjeljka popunimo i sedmi sprat – rekao je Hajder.

On je napomenuo da neće biti dozvoljeno da pacijenti ne budu smješteni u UKC-u Srpske, te pozvao sve građane da se pridržavaju epidemioloških mjera kako se ne bi dogodilo da se oboljeli moraju smještati po hodnicima.

Načelnik Klinike intenzivne medicine za nehirurške grane UKC Srpske Peđa Kovačević kaže da se nalazimo u drugoj nedjelji trećeg talasa virusa korona, te da što je veći broj osoba koji su pozitivni, biće i veći broj onih koji zahtijevaju kliničko liječenje.

– Nažalost što je veći broj ljudi koji su pozitivni biće i veći broj onih koji zahtijevaju kliničko liječenje, a briga o takvom pacijentu dnevno košta 700 KM – naveo je Kovačević.

On je upozorio da je sve veći broj pacijenata koji zahtijevaju respiratornu podršku, kao i onih koji moraju biti uspavani i stavljeni na respirator.

– Takvi pacijenti zahtijevaju i veću odgovornost i brigu ljekara, jer je njihovo liječenje izuzetno zahtjevno. Za te bolesnike moramo na vještački način da održavamo sve njihove funkcije – rekao je Kovačević.

Prema njegovim riječima, svakodnevno liječenje tih kritično oboljelih i najtežih bolesnika košta između dvije i tri hiljade KM.

Autor: RTRS