Nakon hapšenja Veljka Belivuka u Beogradu i otkrivanja pojedinosti o djelovanju Kavačkog klana u regionu, u medijima u Srbiji pojavile su se informacije da se njihovo djelovanje prostire i na području Republike Srpske.

Te tvrdnje, međutim, za sada odbacuju i MUP Srpske i SIPA, ali i oni koji su prozvani kao Belivukovi saradnici.

Na području Republike Srpske i BiH ne vodi se istraga koja se može dovesti u vezu sa djelovanjem Belivukove grupe i Kavačkog klana, potvrđuje i policija Srpske i bh. agencija za istrage.

Iz Beograda niko nije tražio istragu, iako su u MUP-u obaviješteni o svemu što je do sada otkriveno o djelovanju Belivukove grupe: “Obavještavamo vas da se Ministarstvu unutrašnjih poslova Republike Srpske niko nije obraćao sa preduzimanjem mjera i radnji u vezi sa istragom djelovanja kriminalne grupe Veljka Belivuka i u Republici Srpskoj.”

– Agencija za istrage i zaštitu nije zaprimila zvanični zahtjev kolega iz Republiek Srbije, ali što se tiče natpisa iz pojedinih medija o djelovanju kriminalne grupe, SIPA svakako prati ta dešavanja – rekao je Luka Miladinović iz Sipe.

Oni koji su u beogradskim medijima prozvani kao direktni saradnici spremni su, kažu, na sve vrste provjere da dokažu da je priča izmišljena.

 

Za sada se u tom kontekstu spominje nekoliko članova DEMOS-a, u čiju odbranu je stao i lokalni SNSD s područja Istočnog Sarajeva.

– Pozivam bilo koju agenciju, policijsku, da organizuje poligrafsko ispitivanje mene i Dejana Kojića i tih ljudi koji stoje iza ovih natpisa. Vrlo dobro znamo ko su ti ljudi, i da bude direktno pred kamerama to ispitivanje izvršeno, da odgovorimo na sva moguća pitanja od našeg rođenja pa do danas – navodi prozvani Aco Stanišić, DEMOS.

– U ime gradskog odbora i lično želim da kažem da svi zajedno u potpunosti podržavamo Acu Stanišića kao čovjeka koga poznajemo svi mi i koga poznaje lokalna zajednica u kojoj on i njegova porodica živi. U privrednim subjektima u kojima on rukovodi i radi znaju da se radi o čovjeku koji ni na koji način nikada nije u društvu pokazao da može da radi nešto protivzakonito i nešto što će naštetiti društvu – kategoričan je Ljubiša Ćosić, gradonačelnik Istočnog Sarajeva.

Povezivanje članova DEMOS-a iz Istočnog Sarajeva sa Belivukovom grupom predstavlja pokušaje da se naruše odnosi DEMOS-a i SNSD-a, rekao je Ćosić, SNSD-ov gradonačelnik Istočnog Sarajeva.

Autor: RTRS